Пентагон припрема распоређивање трупа у Европи

CC BY 2.0 / Flickr / Staff Sgt. Corinna Baltos / Утовар америчких тенкова М1А2 "Абрамс" у луци Констанца у Румунији
Утовар америчких тенкова М1А2 Абрамс у луци Констанца у Румунији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Америчко Министарство војске активно тражи извођаче за пребацивање и распоређивање великих снага у Европи, наводи се на званичном сајту за државне набавке америчке Владе.

Према овом документу, једно од три одељења Пентагона — Министарство војске — намерава да закључи уговор о комерцијалном превозу људи и тешког војног терета у интересу оперативног уједињења копнених снага америчке војске у Европи.

Циљ закључивања уговора је да се обезбеди брзо премештање и распоређивање трупа, као и транспортна подршка за главне војне вежбе. У захтеву су јасно прецизиране приближне руте кретања, тачке преласка граница, редослед проласка царинских пунктова, главне смернице и растојања. У питању ће бити практично читава географија Европе — од Велике Британије до балтичких држава.

За утовар и истовар војне опреме и оклопних возила Министарство војске Сједињених Америчких Држава намерава да уговори читав низ кранова, од обичних грађевинских од 30 тона, до супергигантских, носивости до 300 тона. Технику ће друмовима Европе превозити комерцијална теретна возила са приколицом носивости од 2,4 до 80 тона.

За превоз војске Министарству ће бити потребни аутобуси капацитета од осам до 70 путника. Постоје строги захтеви за превоз и возаче. На пример, магистрални аутобуси мораће да буду опремљени клима-уређајима, тоалетима и да буду погодни за дуге путеве без заустављања.

Посебна ставка у захтеву прописује ограничења за приступ трећих лица у војне базе САД и НАТО. На пример, војни превоз на територији Велике Британије, Румуније и Пољске дозвољен је само за грађане из земаља НАТО. Америчку технику и војнике у базама у Шпанији могу да возе само Шпанци. Постоје посебне забране у Италији, Немачкој, Луксембургу и Белгији. На посебном списку су земље из којих не могу да раде возачи по уговору.

Раније је саопштено да су се Американци више пута жалили на проблеме са транспортом војног терета и људства широм Европске уније. Према речима команданта америчких оружаних снага у Европи генерал-пуковника Бена Хоџиса — железничке пруге које повезују Немачку и Пољску неће бити довољне у случају непријатељстава; осим тога, многи европски мостови неће издржати тежину тенкова.

Хоџис се, фактички, залаже за стварање „војног Шенгена“, како би се трупе брзо испоручивале у Литванију преко транзитних земаља. Он је уверен да ће обезбеђивање било каквих борбених дејстава на истоку Европе пролазити кроз Пољску.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала