Сведочење са палубе иранског танкера: Клечали смо пред британским пушкама!

© REUTERS / Stringer .Танкер "Грејс 1" који преноси нафту у Гибралтару
Танкер Грејс 1 који преноси нафту у Гибралтару - Sputnik Србија
Пратите нас
Капетан танкера, који је због превожења иранске нафте заплењен у Гибралтару, каже да су краљевски маринци користили бруталну силу приликом заплене брода, преноси британски јавни сервис „Би-Би-Си“.

Раније овог месеца, британске снаге помогле су у заплени танкера гибралтарским властима, које су биле уверене да танкер превози нафту у сиријску рафинерију, што је кршење санкција ЕУ, а капетан брода каже да су маринци натерали посаду да клечи, док су им пушке биле уперене у потиљак.

Британско Министарство одбране саопштило је да је заплена брода извршена „у складу са међународним правилима и нормама“.

Око 30 припадника 42. команде Краљевских маринаца 4. јула је, на захтев Владе Гибралтара задржало танкер „Грејс 1“, који плови под заставом Панаме, подсећа „Би-Би-Си“.

Капетан брода, индијски држављанин, који је тражио да остане анониман, рекао је да је радио везом добио захтев од гибралтарске полиције за укрцавање на брод. Међутим, пре него што се било ко укрцао, војни хеликоптер слетео је на танкер, што је, како је капетан рекао, веома опасан потез. Иако се идентификовао, маринци су га игнорисали и, уз повике „пажња, пажња“, уперили пушке у њега.

„Није их било брига ко сам... Прописи нису поштовани... Посада броји 28 ненаоружаних људи... Био сам шокиран, сви су били шокирани“, рекао је капетан новинару „Би-Би-Сија“.

На његово питање ко су и због чега упадају на брод са тако грубом силом, маринци су му само одговорили да они то могу да ураде и да је ухапшен.

Капетан је пристао да разговара са новинарима „Би-Би-Сија“ под условом да остане анониман, јер му је тако препоручила индијска Висока комисија. На питање да ли је ишта са његовим бродом или теретом било нелегитимно, капетан одговара да је следио процедуре компаније, као и да није знао за санкције ЕУ против Сирије.

Британско Министарство одбране саопштило је да је упад на „Грејс 1“ „стандардно укрцавање“ и да су се маринци „држали највиших професионалних стандарда“. Краљевска полиција Гибралтара саопштила је да су маринци радили према наређењима надређених и да су употребили „минималну силу“ како би обезбедили да полиција може да се укрца на брод, спроведе истрагу и преузме контролу над бродом.

Гибралтарска Влада саопштила је да има доказе који су у супротности са оним што је рекао капетан брода и да ће ускоро изаћи пред јавност са званичним саопштењем. У изјави се наводи да је Влада имала разлога да верује да „Грејс 1“ превози иранску нафту до сиријске рафинерије „Банијас“, за коју званичници ЕУ тврде да пружа финансијску подршку сиријској Влади. Рафинерија је под санкцијама ЕУ од 2014. године, преноси „Би-Би-Си“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала