Истражни органи Русије проверавају да ли је пожар подметнут

© Министерство охраны природы Якутии / Уђи у базу фотографијаВатрогасци гасе пожар у Јакутији
Ватрогасци гасе пожар у Јакутији - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик начелника центра „Антистихија“ Министарства за ванредне ситуације Русије Сергеј Абањин саопштио је узроке ширења шумских пожара у Сибиру и на Далеком истоку.

„Пожарно подручје се повећало због чињенице да су створени услови за дуги период сувог антициклонског времена и због недостатка активних мера за гашење већине жаришта, укључујући и оне који се налазе у удаљеним подручјима“, рекао је Абањин новинарима.

Он је нагласио да шумске пожаре треба гасити, јер чак и након што шума престане да гори, остаци паљевине се могу претворити у тресетишта, очувати преко зиме и изазвати нове пожаре следеће године.

Тужилаштво, Истражни комитет и Министарство унутрашњих послова Русије провериће верзију по којој је пожар намерно подметнут „као начин за прикривање илегалне сече“. Наредбу је потписао руски премијер Дмитриј Медведев током посете Забајкалском крају.

Осим тога, премијер је наредио Министарству за ванредне ситуације, Министарству одбране и Министарству природне средине да ојачају групу снага и средстава које учествују у гашењу пожара у Краснојарском крају, Иркутској области и Јакутији.

Пожари у Сибиру

Сибир и други делови Русије већ недељу дана су обавијени димом са мирисом паљевине. Источни ветар је раширио дим на територију Хакасије, Алтајског краја, Кемеровске, Новосибирске, Омске и Томске области са стране Евенкијског округа Краснојарског краја. У Иркутској области и Краснојарском крају и даље гори више од милион хектара шуме.

Ванредна ситуација је уведена у четири региона Русије: Иркутској области, Краснојарском крају, делу Бурјатије и Јакутији. Површина шумских пожара у Русији већа је од 2,9 милиона хектара, што је за 12 одсто више него прошле године, а у области покривеној димом налази се више од 800 насеља.

У гашењу пожара учествује око 2.800 људи, 390 јединица технике и 28 летелица.

Министарство одбране је по налогу председника Русије Владимира Путина упутило ваздухопловну групу од десет авиона Ил-76 и десет хеликоптера Ми-8 како би помогла у гашењу пожара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала