Нови политички џумбус у скупштини Црне Горе

© Sputnik / Небојша ПоповићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Чини се да је посљедња сједница Скупштине Црне Горе најбоље показала у каквом политичком и свеукупном расулу битише Црна Гора.

На опште негодовање већине опозиције, Демократска партија социјалиста и Демократе Алексе Бечића, уз медијацију Европске уније, сепаратно су договориле измјене изборног законодавства које треба да припреми редовне парламентарне изборе 2020. године.

То је, укратко, епилог гласања последњег прољећног засиједања Скупштине, које је обиловало бројним бизарностима, између осталог и чињеницом да су амандмане опозиционе Демократске Црне Горе, због њеног бојкота парламента, на крају формално предложили посланици владајућег ДПС-а.

И док из Демократске Црне Горе славодобитно тврде да ниједног тренутка нису преговарали са ДПС-ом, те да је ДПС дословце преписао њихове амандмане, остатак опозиције је прилично незадовољан и тврди да су Демократе са Ђукановићевом странком преговарале иза леђа опозиције, а највећа замјерка је, како се чини, околност да договор ДПС—Демократе не предвиђа формирање техничке владе за организовање првих фер и слободних избора, те да је тиме прекршен „Споразум за будућност“, који су на тргу у Подгорици потписали посланици опозиције и организатори протеста „Одупри се: 97.000“.

© Sputnik / Небојша ПоповићЗаседање црногорске скупштине
Нови политички џумбус у скупштини Црне Горе - Sputnik Србија
Заседање црногорске скупштине

Против новог договора су, по свему судећи, Демократски фронт, СДП Ранка Кривокапића и савез „Да свако има“, који чине Социјалистичка народна партија, Уједињена Црна Гора, Радничка партија и независни посланици Анка Вукичевић и Александар Дамјановић, а испред ког је посланик Горан Даниловић саопштио да „није јасно шта су то хтјеле колеге из Демократске ЦГ“, уз опаску да су амандмани Демократа постали амандмани ДПС-а.

„Неодбрањиво је да се обесмисли захтјев опозиције за техничку владу“, поручио је Даниловић.

Незадовољни су и у Демократском фронту чији се Јован Вучуровић запитао „шта је натјерало Демократе да окрену леђа читавој опозицији“, док је потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић казао да је суштина у томе да се радило „иза леђа опозиције“. 

„Суштина је у томе да се не преговара са ДПС-ом тајно. Није битно шта пише, него шта не пише. Мене занима шта сте се ви договорили“, казао је Радуновић.

„Брак“ између Мила и Бечића

Најоштрији је можда ипак био један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић, који је оцијенио да присуствујемо „склапању брака“ између Ђукановића и Бечића.

„Присуствујемо склапању брака између Мила Ђукановића и Алексе Бечића пред матичаром Иваном Брајовићем (предсједник Скупштине). Споразум о будућности убио је Бечић“, саопштио је Кнежевић.

Независни посланик Неђељко Рудовић био је нешто умјеренији и захвалио амбасадорима ЕУ „што су помогли да ствари покренемо са мртве тачке“, али је и он ипак означио као велики недостатак непостојање опције техничке владе, док је независни посланик Александар Дамјановић казао да је имао комуникацију са колегама из СДП-а, који су такође поручили да неће подржати постигнути договор.

Владајућа већина задовољна

Са друге стране, посланици владајуће већине су задовољни превасходно јер договор откочује рад скупштинског Одбора за реформу изборног законодавства, који је био паралисан након што су посланици ДФ-а одбили да у њему учествују после хапшења посланика Небојше Медојевића испред Скупштине ЦГ.

„Напустили сте одбор у ком смо договорили сву методологију. И шта је требало да урадимо, да затворимо посао? Ми искрено вјерујемо у наставак дијалога у Одбору“, казао је посланик ДПС-а Миодраг Вуковић.

Све у свему, чини се да се након синоћње сједнице парламента само продубила конфузија на политичкој сцени Црне Горе. Како се редовни парламентарни избори у Црној Гори морају одржати у јесен 2020. године, ново изборно законодавство по слову закона мора бити донијето до краја 2019.

С обзиром на то да је постигнут договор који не подрзумијева техничу владу за припрему избора што већина опозиције не подржава, остаје да се види да ли ће на јесен бити могуће испреговарати свеобухватнији споразум. Засад су сви добили мало више простора, будући да је изгласан амандман да се крајњи рок за измјену изборног законодавства са 30. септембра помјера на 15. новембар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала