Руско и кинеско оружје од кога Американци немају никакву одбрану

© Фото : Јутјуб/БОРЯРуска ракета „циркон“
Руска ракета „циркон“ - Sputnik Србија
Пратите нас
САД тренутно не располажу никаквом одбраном од хиперзвучног оружја које паралелно развијају Русија и Кина, а упркос огромним средствима које Пентагон издваја у те сврхе, први системи одбране од таквих ракета у арсеналу америчке војске могли би да се појаве тек средином 2020. године, пише лист „Форбс“.

Како наводи аутор чланка, у сталној конкуренцији између офанзивног и дефанзивног наоружања, са циљем да се оствари војна доминација, примат увек има нападачко оружје, а тренутно и Русија и Кина развијају управо такво наоружање које Америка — нема.

Примера ради, наводи лист, Русија тренутно тестира најновију хиперзвучну крстарећу ракету „циркон“, која је у стању да развије брзину од чак 9.500 километара на час, а поред тога тестира се још једна ракета далеког домета која је у стању да развије брзину од 1,6 километара у секунди. Оба та пројектила у стању су да носе нуклеарне бојеве главе.

Поред невероватне брзине коју може да развије након лансирања, постоји још један „детаљ“ који ту ракету сврстава у једно од најопаснијих наоружања — у стању је да лети на таквој висини, да ниједан актуелни ПВО систем није у стању да је открије.

Поред тога, та ракета, за разлику од класичних балистичких пројектила, има могућност маневрисања, самим тим није могуће предвидети њену трајекторију лета, а поред тога, током лета окружена је врућом плазмом која упија све радио таласе и чини је невидљивом за радаре, те ју је могуће приметити искључиво инфрацрвеним сензорима.

© Russian Defence Ministry / Уђи у базу фотографијаРакета "авангард"
Руско и кинеско оружје од кога Американци немају никакву одбрану  - Sputnik Србија
Ракета "авангард"

Према сазнањима америчких обавештајних служби, „циркон“ би требало да се појави у арсеналу руске морнарице у блиској будућности, управо зато хиперзвучно оружје и представља највећи изазов у мандату америчког председника Доналда Трампа, оцењује аутор.

С тим у вези, представници водеће америчке компаније која се бави развојем противваздушних система „Локид Мартин“ тврде да је могуће модернизовати постојеће системе како би се осигурала заштита од хиперзвучног оружја, али за те сврхе још нису издвојена никаква средства, објашњава „Форбс“, .

Међутим, ни то није довољно, упозорава аутор чланка, јер да би се осигурала одбрана од таквих ракета неопходно је да команда тачно зна трајекторију лета ракете, у супротном било каква одбрана постаје бескорисна. А поред традиционалних сателитских система, Америци ће бити потребна и нова генерација ракета-пресретача, као и потпуно аутоматизовани систем вођења борби, јер у случају напада хиперзвучним ракетама одговор мора бити муњевит.

Амерички лист додаје и да је рад у том правцу већ покренут, додуше у тајности, а поред „Локид Мартина“ у развој тих одбрамбених система наоружања укључен је и „Рајтион“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала