Вашингтон продужио санкције иранском нуклеарном програму

© REUTERS / Larry DowningЗграда Стејт департмента у Вашингтону
Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео потписао је налог којим су Сједињене Америчке Државе продужиле ограничења повезана са иранским нуклеарним програмом.

Стејт департмент сматра да ће те мере помоћи у одржавању контроле над иранским цивилним нуклеарним програмом, смањити ризике од ширења, ограничити способност Техерана да смањи „време пробоја“ за стварање нуклеарног оружја и спречити га да „обнавља објекте који су важни за ширење нуклеарне технологије“. 

Иран који се сматра „водећим светским државним покровитељем тероризма“ наставља да користи свој нуклеарни програм за „изнуђивање од међународне заједнице и угрожавање регионалне безбедности“, тврде Сједињене Америчке Државе.

„САД се снажно залажу да се Ирану одузме приступ нуклеарном оружју и да искористе читав спектар наших дипломатских и економских инструмената за обуздавање нуклеарних активности Ирана. Све док ирански режим настави да одбацује дипломатију и шири свој нуклеарни програм, повећаваће се економски притисак и дипломатска изолација“, истиче се у документу.

При томе Стејт департмент не помиње продужење за 90 дана изузетака од санкција, о којима је раније говорио саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон. Раније су САД увеле изузетке од санкција за пројекте као што су реконфигурација реактора тешке воде у Араку, реструктурирање центра за обогаћивање уранијума у ​​Форду, нуклеарна електрана „Бушер“ и истраживачки реактор у Техерану. Да САД нису продужиле изузеће, администрација би морала да уведе санкције руским, кинеским и европским компанијама укљученим у те пројекте.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала