Горбачов упозорава: Разорна одлука САД да се повуку из Споразума о ракетама изазваће хаос

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПрезентација књиге Михаила Горбачова "Остајем оптимиста" у московском Дому књиге
Презентација књиге Михаила Горбачова Остајем оптимиста у московском Дому књиге - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши совјетски лидер Михаил Горбачов жали због одлуке Америке да се повуку из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ), који је он својевремено потписао са америчким колегом Роналдом Реганом, уз оцену да ће тај потез нарушити међународну безбедност.

Први и једини председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов рекао је да су САД повлачењем споразума из 1987. године задале потенцијално разоран ударац не само европској безбедности, већ и читавом међународном безбедносном систему.

„Раскид уговора тешко да ће бити користан за међународну заједницу. Овај потез подрива сигурност не само у Европи, већ и у целом свету“, рекао је Горбачов „Интерфаксу“.

Нада у преокрет

Како је навео, надао се да ће Вашингтон преокренути свој пут и ревидирати одлуку коју је донео у фебруару. То се није десило, а Америка је излазак из уговора окончала у петак, шест месеци након што је ставила његово спровођење на чекање, оптужујући Русију да је развила ракету у супротности са њеним условима.

Москва је одлучно негирала наводе и уместо тога оптужила Вашингтон да се није придржавао споразума. Русија види размештање америчких система противракетне одбране у Европи, који лако могу променити намену у нападачке системе, као кршење уговора.

„Још су постојале неке наде у наше партнере, које се, нажалост, нису оствариле. Мислим да сада сви можемо видети да је нанесен ударац стратешкој безбедности“, рекао је Горбачов.

Последњи стуб

Будући да Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета више није присутан да подржи европску безбедносну архитектуру после Хладног рата, под знаком питања је други стуб забране развоја система нуклеарног наоружања, јер се очекује да ће Вашингтон окончати нови СТАРТ споразум. Овај споразум, потписан 2011. године, имао је за циљ да за трећину смањи америчке и руске огромне нуклеарне арсенале ограничавањем броја различитог оружја.

У уторак је амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон рекао да уговор, који је он назвао „промашеним“, највероватније неће бити продужен након истека 2021. године, док је Трамп рекао да жели „да склопи договор“ са Русијом који ће укључивати „неке врсте контроле оружја“, али није даље објашњавао ову намеру.

Горбачов је позвао све стране да се „фокусирају на очување последњег стуба глобалне стратешке безбедности“, чија је судбина изјавама Вашингтона постала „неизвесна“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала