Јапан о посети руског премијера Курилима: Русија вређа наше грађане

© Sputnik / Dmitry AstakhovПремијер Русије Дмитриј Медведев током једне посете Курилским острвима
Премијер Русије Дмитриј Медведев током једне посете Курилским острвима - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство иностраних послова Јапана реаговало је на посету руског премијера Дмитрија Медведева јужнокурилском острву Итурупу и саопштило да његов долазак није у складу са ставом Јапана по питању тих спорних територија и да вређа осећања јапанских грађана.

С тим у вези Министарство је позвало Русију да предузме конструктивне мере како би се „продубили руско-јапански односи и потписао мировни споразум“, који те две земље нису закључиле још од Другог светског рата.

Јапанска агенција „Кјодо“ наводи да је Министарство упутило Москви званичну протесну ноту због посете Медведева Итурупу, али ту информацију Министарство иностраних послова Русије још није потврдило.

Ту информацију је Медведев лично прокоментарисао локалним медијима рекавши да „што више буде таквих реакција Јапана, то ће више бити повода да руски званичници посећују Куриле“.

„Ово је наша земља, ово острво је субјекат Руске Федерације. Ми немамо зашто да будемо забринути због оваквих ствари“, додао је.

Медведев је на Итуруп долетео у раним јутарњим часовима где је одржао састанке са представницима локалних власти по питању развоја економије Далеког истока Русије.

Очекује се да ће Медведев током свог боравка на острву посетити читав низ социјалних и инфраструктурних објеката.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала