Милачић: Црвени аларм због „албанских Алпа“ у Гусињу

© AP Photo / Visar KryeziuАлбанци на Косову
Албанци на Косову - Sputnik Србија
Пратите нас
Манифестација „Добро дошли у албанске Алпе“ одржана је ових дана у Гусињу, а главни гости били су предсједник скупштине Косова Кадри Весељи и предсједник Странке демократске акције Санџака Сулејман Угљанин. Иако званично окарактерисана као културна и туристичка, по мишљењу лидера Праве Црне Горе Марка Милачића, она треба да упали „црвени аларм“.

Осим што је на манифестацији црногорска страна Проклетија, односно крај у околини Плава и Гусиња проглашен за — „албанске Алпе“, предсједник скупштине Косова Весељи истакао је огроман допринос становника ових црногорских општина за културу Косова, али и обећао да ће чим се Косово консолидује, помоћи својој браћи и сестрама из Плава и Гусиња.

Контроверзни лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин, који је недавно устврдио да се пола територије која се зове Санџак налази под окупацијом Србије, а пола под окупацијом Црне Горе, констатовао је да је делегација његове странке присуствовала сада већ „традиционалној манифестацији албанске културе“. А да Албанци општине Плав и Гусиње без зазора сматрају албанским, потврђује и чињеница да је прошле године почасни гост на овој приредби био предсједник Албаније Иљир Мета, који је том приликом посјетио и Рожаје.

Интересантно је такође да је ова веома значајна акција окупљања Албанаца из свих крајева свијета у црногорским медијима завриједила готово никакав простор.

© Фото : Права Црна ГораМарко Милачић
Милачић: Црвени аларм због „албанских Алпа“ у Гусињу - Sputnik Србија
Марко Милачић

Предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић сматра да није у питању ништа ново, јер се већ три деценије, а нарочито последњих година предано гради процес стварања велике Албаније на територији Црне Горе и то, како наглашава, чак уз директно или индиректно саучесништво званичне Црне Горе.

„У овом случају је то саучесништво и формално и директно имајући у виду да је на том скупу у Плаву и Гусињу присуствовао и потредсједник Скупштине Црне Горе Генци Ниманбегу, што значи да ово отимање територије Црне Горе има печат званичне Подгорице, а што је само по себи скандалозно“, каже Милачић за Спутњик.

Предсједник Праве додаје да је за рубрику „вјеровали или не“ да то ради званична Црна Гора, односно владајућа партија ДПС преко својих коалиционих партнера: „Дакле, они који декларативно тобоже највише штите државност Црне Горе — ДПС и њихови мањински коалициони партнери, управо они највише раде на разградњи државе Црне Горе“, децидан је Милачић.

Шта би било кад би планину Ком назвали „српском“

Саговорник Спутњика наводи и хипотетички примјер да би, како појашњава, сви заједно лакше схватили колико је то што се дешава у Црној Гори невјероватно.

„Дакле, замислите да предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић дође нпр. на планину Ком у Васојевиће и да присуствује скупу који се назива ’српски или србијански Ком‘. Ја вјерујем да би се у том тренутку дигла читава државна администрација, да би тражили да се предсједница српске Скупштине прогласи особом ’нон грата‘ у Црној Гори, а амбасадора Србије би позвали на информативни разговор...“, каже Милачић, уз опаску да се овдје ради о „невјероватној политици да се Срби проглашавају годинама за фактор који жели да уништи Црну Гору јер се ствара велика Србија, а све је заправо параван да би се са друге стране створила велика Албанија“.

Уз поруку Весељију и Угљанину да држе „даље руке од Црне Горе“, Милачић каже да „Плав и Гусиње нису албански Алпи, него црногорске планине“.

„Сајам черупања“ Црне Горе

Наш саговорник такође упозорава да ако се овако настави, „ни Тузи, ни Гусиње, ни Плав, ни Рожаје неће бити дио Црне Горе“, због чега је, истиче, важно отворено говорити о оном о чему се досад ћутало „зарад мира у кући“.

Уз оцјену да оно што се десило у Гусињу и Плаву уопште није била манифестација културе, већ нека врста „сајма черупања Црне Горе и њеног територијалног интегритета, гдје су се Угљанин и Весељи очигледно такмичили ко ће више да је очерупа“, Милачић каже да је ово „црвени аларм“ да се у Црној Гори под хитно дође до унутарправославног помирења.

„Уколико не дође до релаксације међу једнокрвним, истим народом, било да се изјашњавају као Срби или Црногорци, упитно је и само очување територијалног интегритета Црне Горе“, уверен је Милачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала