НАТО одбацио предлог Русије на мораторијум распоређивања ракета

© AP Photo / Virginia MayoГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг  - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг одбацио је предлог Русије да се уведе мораторијум на рапосређивање ракета средњег и кратког домета уз образложење да би такав договор био непоуздан.

„Такав предлог је непоуздан. Не постоји никакво поверење по питању увођењa мораторијума на ракете које они већ размештају“, рекао је.

Истовремено, Столтенберг је истакао да у Европи нема нових ракета САД или НАТО-а. „Они су дужни били да испуне обавезе Споразума о ракетама средњег и кратког домета, то није мораторијум, већ правни оквир који забрањује те ракете“, нагласио је.

Према његовим речима, уколико Русија заиста жели да избегне нове ракетне системе средњег домета у Европи, она мора првенствено да обустави да распоређује сопствене пројектиле, затим да уништи постојеће системе, те да почне да се придржава одредби Споразума.

Генерални секретар Алијансе је такође рекао и да ће НАТО одреаговати на стопирање Споразума мерама у сфери противракетне одбране, осигурања ефикасности средстава нуклеарног обуздавања, иако у ту сврху неће распоређивати нове копнене нуклеарне ракете у Европи.

Навео је и да су савезници НАТО-а и даље посвећени очувању ефикасности система контроле наоружања након раскида Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) и подржавају јаче мере како би се то постигло.

„НАТО не жели нову трку у нароужању“, додао је.

Столтенберг се осврнуо и на недавну испоруку руских ПВО система С-400 Турској рекавши да ти ракетни комплекси неће бити интегрисани у зејднички противракетни систем НАТО-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала