Откривена „машина за убијање“ стара 500 милиона година

© Фото : Wikipedia / Mykola SwarnykОткривен фосил стар 500 милиона година
Откривен фосил стар 500 милиона година - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Током проучавања фосила истраживачки тим из Музеја Краљевине Онтарио и Универзитета у Торонту открио је нову врсту древних предатора који су живели пре 506 милиона година.

Та створења која су током камбријског периода таманила многе мање животиње имала су велике канџе попут грабуља, кружна уста и џиновску главу. Изгледом подсећају на свемирски брод „Хан Соло Миленијум“ из „Ратова звезда“, по којем је новооткривена животиња и добила име.

Ново откриће могло би да расветли порекло ракова и инсеката, објављено је у „Зборнику“ Краљевског друштва Велике Британије.

© Фото : Royal Ontario MuseumДревни предатори изгледом подсећају на свемирски брод.
Откривена „машина за убијање“ стара 500 милиона година - Sputnik Србија
Древни предатори изгледом подсећају на свемирски брод.

Новооткривена древна животиња названа је камброрастер фалкатус по свемирском броду Хан Солоа. Достизао је величину људског стопала, што је било прилично импресивно за камбријско раздобље.

„Његова величина је још импресивнија у време кад је живео, јер су већина животиња која су живела током камбријског периода била мања од нашег малог прста“, рекао је истраживач Џо Мојсук, који је учествовао у изради студије на Универзитету у Торонту.

Према његовим речима, створење је насељавало области које су биле удаљене од станишта најстрашнијег предатора тог времена аномалоцариса, названог камбријски тираносаурус, који је био величине чак један метар.

© Фото : Royal Ontario MuseumВеликим канџама хватали су закопан плен...
Откривена „машина за убијање“ стара 500 милиона година - Sputnik Србија
Великим канџама хватали су закопан плен...

Поред кружних уста и огромних канџи, камброрастер фалкатус је имао и велику главу која подсећа на савремене ракове.

„Мислимо да је камброрастер можда користио те канџе за просејавање седимената, хватајући закопани плен у мрежу бодљи“, рекао је Мојсук за „Phys.org“.

Истакао је да су истраживачи током претходног периода пронашли стотине узорака. Много фосила је било добро сачувано, што им је омогућило да реконструишу створења са невиђеном прецизношћу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала