Путин поједноставио закон о издавању дозволе за привремени боравак у Русији

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин потписао је закон којим се поједностављује издавање дозволе за привремени боравак у Русији одређеним категоријама страних држављана.

Како је саопштено на званичном сајту правних информација, рок за разматрање захтева за издавање дозволе за привремени боравак скраћује се са шест на четири месеца. Поред тога, дозвола за привремени боравак издаваће се одређеним категоријама страних држављана, не узимајући у обзир квоте.

Ово правило ће се примењивати на особе које су рођене у Русији, које су у браку са држављанином Русије, које су учесници државног програма за подршку приликом добровољног пресељавања сународника у Русију, онима који су проглашени за избеглице или којима је одобрен привремени азил у Русији.

Уводи се пракса издавања временски неограничене дозволе за боравак (тренутно се дозвола издаје на пет година), са изузетком издавања дозволе висококвалификованим стручњацима и члановима њихове породице (у складу са трајањем радне дозволе) и квалификованим стручњацима (на три године).

Шири се круг страних држављана који могу да добију дозволу за стални боравак без претходног добијања дозволе за привремени боравак.

Ту спадају лица рођена на територији РСФСР-а и која су у прошлости била држављани СССР-а, као и особе које су депортоване са територије Кримске Аутономне Савезне Републике и њихова блиска родбина.

Деца рођена у Русији, коју су усвојили странци, такође могу да добију дозволу за стални боравак.

Поред тога, утврђено је у којим се приликама страном држављанину може издати дозвола за привремени боравак, искључујући владину квоту.

Дозволу за стални боравак може да добије и особа која говори руски језик и која је успешно стекла високо образовање на руском универзитету као редован студент.

Из Државне думе је саопштено да се овај закон односи и на држављане Украјине који планирају да живе и раде у Русији током дужег временског периода.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала