Трамп очекује нови нуклеарни споразум с Русијом и Кином

© AP Photo / Alex BrandonДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп изјавио је да је разговарао о нуклеарном споразуму с Русијом и Кином и да се нада да ће он бити постигнут, пренела је агенција Блумберг.

Трамп је раније изјавио да очекује да ће бити израђен нови трилатерални нуклеарни споразум, који би укључио САД, Русију и Кину. То питање је било разматрано током билатералног састанка с председником Русије Владимиром Путином у Осаки, у јуну, на маргинама Самита Г20.

„Разговарао сам с Русијом о нуклеарном споразуму, како би се они решили неког нуклеарног наоружања и ми неког. Вероватно ћемо морати да додамо Кину“, казао је Трамп новинарима. 

Према његовим речима, САД желе да укључе Кину у неком тренутку у преговоре о новом споразуму.

„Односи су добри, али ја ћу рећи следеће: ако успемо да постигнемо споразум у оквиру којег бисмо смањивали количину нуклеарног наоружања, то би била одлична ствар за свет. Уверен сам да ће се то десити. Разговарао сам о томе с председником Путином, као и с Кином. Кина је с великим одушевљењем пришла дискусији о том питању“, додао је Трамп. 

Другог августа обустављено је дејство Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Почетком ове године Вашингтон је саопштио да иступа из тог споразума, оптуживши Русију да га нарушава. Москва је одбацила све оптужбе, а почетком јула председник Русије Владимир Путин потписао је Закон о обустављању Споразума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала