Трамп прети Европи: Вратићемо вам терористе

© REUTERS / LEAH MILLISДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће „хиљаде терориста ’Исламске државе‘, који су заробљени у Сирији, вратити у Европу“.

Како јавља „Индипендент“, уколико европске државе не буду желе да прихвате своје грађане који су се придружиле ДАЕШ-у у Сирији, САД ће их саме послати у Европу, казао је Трамп.

Око 800 бораца „Исламске државе“ пореклом из Европе заробљено је на северу Сирије заједно са женама и децом.

Трампова администрације захтевала је од влада европских земаља да прихвате своје грађане који се сумњиче да су се придружили ДАЕШ-у, али већина земаља је одбила да то учини из страха да су повратници из Сирије безбедносни ризик, преноси Б 92.

„Желимо да Европа прими хиљаде бораца ’Исламске државе‘. Хајде да видимо да ли ће их примити. Ако неће, ми ћемо морати да их пошаљемо у Европу“, рекао је Трамп у Белој кући.

Амерички савезници у Сирији држе у заробљеништву око 13.000 странаца, који се сумњиче да су повезани са ДАЕШ-ом

Реч је о око 2.000 мушкараца и око 11.000 жена и деце, од којих је већина заробљена приликом пада калифата раније ове године.

Претпоставља се да је заробљено више од 50 држављана Велике Британије, од којих је девет мушкараца, 20 жена и око 30 деце. Међу њима је и Шамина Бегум (15), такозвана невеста ДАЕШ-а, која је напустила Велику Британију као би се придружила ИД у Сирији, пише „Индепендент“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала