Захарова: Нове америчке санкције — већ виђено

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Најављене нове санкције САД против Русије углавном удвостручавају мере које су уведене претходних година, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, коментаришући други пакет америчких санкција поводом такозваног „случаја Скрипаљ“.

„Америчке власти су одавно ограничиле своје банке у издавању кредита и спречавају сарадњу Русије с међународним финансијским институцијама за развој, као што су блокирале и продају многих технологија и робе. Ничег посебно новог у томе нема“, изјавила је Захарова.

Раније је саопштено да је председник САД Доналд Трамп потписао указ којим се утврђује списак ограничавајућих мера које се уводе Русији због такозваног „случаја Скрипаљ“.

Из документа објављеног на сајту Беле куће следи да санкције подразумевају спречавање давања зајмова, финансијске или техничке помоћи међународних финансијских институција. САД то могу да остварују преко својих представника у том организацијама (Међународни монетарни фонд, Светска банка, Европска банка за реконструкцију и развој и друге).

Указом је предвиђена и забрана свим америчким банкама да издају зајмове или кредите руској влади, уз изузетак зајмова и кредита за набавку прехрамбених и других пољопривредних производа.

У енглеском граду Солсберију 4. марта прошле године, према тврдњама британских власти, отровани су бивши официр ГРУ Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија. Лондон тврди да је у њихово тровање хемијском супстанцом А-234 умешана руска држава, што Москва одлучно одбацује.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала