Анализа из Пољске: Иза примитивних напада на Русију стоји дубљи економски циљ

© Nord Stream 2 / Уђи у базу фотографијаСеверни ток 2
Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Данска још увек није дала дозволу за изградњу гасовода „Северни ток 2“ у својим територијалним водама, због чега је могуће да пројекат не буде завршен до краја 2019. године.

Бивши заменик пољског министра индустрије Јежи Марковски сматра да ће пројекат бити реализован, а да ће онда многе европске земље желети да се прикључе на њега.

Пројекат вредан 9,5 милијарди евра, који обезбеђује испоруке руског гаса у Немачку, већ је добио неопходне дозволе од свих балтичких држава кроз чије континенталне воде ће проћи гасовод, осим од Данске. Русија месецима чека одлуку данске Агенције за енергетику у вези са две предложене маршруте, што доводи у питање завршетак изградње гасовода према планираним роковима. Из Данске не стиже никакав одговор — ни позитиван ни негативан.

„Фајненшел тајмс“ пише да би било какво обустављање изградње гасовода представљало још један ударац за пројекат. Лист подсећа да се завршетак радова, који је планиран за крај ове године, подудара са истеком споразума између руског „Гаспрома“ и Украјине о транзиту гаса преко њене територије.

Бивши заменик пољског министра индустрије Јежи Марковски рекао је да у Европи постоје људи, којима представља задовољство да стварају непријатности Русији, испољавајући чудну окрутност, која је у неку руку и примитивна.

„Ја у томе видим дубљи економски циљ. Ниједан гасовод није пројектован за рад у пуном капацитету од самог почетка. Штавише, и прималац му се мора прилагодити. Сећам се како се то одвијало са ’Северним током 1‘ — требало је четири године да се достигне пуни пропусни капацитет, као и да се обезбеди могућност пријема гаса на крајњим станицама. Друго, сматрам да се у одређеној мери рачуна на то да ћемо, уколико се одложи рок за пуштање у рад ’Северног тока 2‘, у том периоду у Европи моћи да добијамо више гаса гасоводом из Норвешке и Данске. Његова ефикасност зависи од броја прималаца, односно од количине гаса који се испоручује на тај начин. У томе се може видети политичка позадина, али је то у принципу калкулација, која се може формулисати на следећи начин: Како загорчати живот конкурентима?“, истакао је Марковски.

Поред тога, он не сумња да ће пројекат „Северни ток 2“ бити реализован.

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtШведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“
Анализа из Пољске: Иза примитивних напада на Русију стоји дубљи економски циљ - Sputnik Србија
Шведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“

„’Северни ток 2‘ ће бити изграђен, то је очигледно. Можда ће након неког времена и друге европске земље саме стремити да се прикључе гасоводу, јер ће се испоставити да је то једна од најатрактивнијих маршрута, која обећава највећу корист“, закључио је Марковски.

Неопходан компромис с Украјином

Директор московског Института за националну енергију Сергеј Правосудов верује да ће бити неопходно склапање уговора о транзиту гаса преко територије Украјине.

„Када је реч о трајању уговора, најједноставнија опција је да се постојећи уговор продужи за годину дана, а да се затим одлучи о изменама које ће се уносити. Неопходан је компромис. Надам се да ће бити пронађен“, оценио је Правосудов.

Украјина жели да то буде уговор на 10 година, са обимом транзита од 60 милијарди кубних метара и са највишом могућом транзитном стопом, вишом него сад, иако руководство „Гаспрома“ тврди да је већ сада цена транзита преко Украјине виша него на свим другим алтернативним правцима.

„Чак и ако ’Северни ток 2‘ буде пуштен у рад до краја године, неће одмах моћи да достигне пун капацитет. Та претпоставка није постојала ни у теорији — истовремено са полагањем цеви на морско дно, у току су радови на стварању континенталне инфраструктуре и мреже за транспорт гаса, који долази из гасовода ’Северни ток 2‘. Немачке компаније граде гасовод ’Еугал‘ до централноевропског гасног чворишта у близини Баумгартена у Аустрији. На територији Чешке гради се гасовод ’Капасити4гас‘, а биће пуштен у рад у две фазе — 2019. и 2020. године. Нови гасоводи никада не раде пуним капацитетом. Потребне су 2-3 године док се потрошачи не навикну да добијају гас преко нове маршруте. Иста је ситуација и са ’Турским током‘, када је реч о стварању транспортног система на копну“, рекао је Правосудов.

Сагласно плану, изградња „Северног тока 2“ требало би да се заврши до краја 2019. године. У то време истиче рок трајања раније закључених уговора о испоруци и транзиту руског гаса преко територије Украјине. Русија, Украјина и Европска комисија у оквиру трилатералних састанака разматрају склапање новог уговора.

Како је изјавио представник председника Украјине у влади Андреј Герус, Кијев планира да у најближој будућности настави преговоре са Москвом о транзиту и куповини руског гаса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала