Протест „1 од 5 милиона“: Минут ћутања за жртве „Олује“

Пратите нас
Учесници протеста „1 од 5 милиона“ окупили су се 35. пут вечерас код Теразијске чесме, где је скуп започет минутом ћутања у знак сећања на жртве „Олује“, преноси Танјуг.

Они су се потом упутили до Цркве Св. Марка, где су запалили свеће у знак сећање на страдале у хрватској акцији „Олуја“.

Код Теразијске чесме окупљенима се најпре обратио Урош Марковић из Спортског центра Милан Гале Мушкатировић, који је рекао да је градска власт „практично отела“ овај центар и базене, и да је он на то упозоравао још пре месец дана, али да је био цензурисан на РТС-у и Пинку.

Јанко Веселиновић, професор на Универзитету у Новом Саду, рекао је да ће наставити да се боре за две најважније ствари — слободне изборе и слободне медије — и да је ово само почетак новог поглавља у историји Србије, односно борба за нормалан живот и сигурну будућност грађана.

„Ако не обезбедимо слободне и поштене изборе, а мало је остало до тога, протестујући или преговарајући, и ако наши захтеви не буду испуњени — бојкотоваћемо их“, рекао је он.

Такође је поручио да ће разговарати, протестовати, али да ће обезбедити слободне изборе.

Поводом 24. годишњице акције „Олуја“, он је рекао да је наша дужност да се сећамо свих жртава, као и да бринемо о онима који су се вратили у своје домове, али и онима који су остали да живе у Србији.

Испред зграде Председништва обратио се Мома Ковачевић, студент ФОН-а и један од организатора протеста, који је рекао да ако су потребни овакви протести да би дошло до дијалога, то је доказ да у Србији демократија не постоји и да дијалога нема.

Он је рекао да одустајање није опција и да ће наставити да се боре за слободу и демократију.

Такође је најавио блокаду Ректората и додао да би Ректорат требало да буде медијатор преговора са Владом и да министри који су фалсификовали дипломе буду разрешени дужности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала