Зашто на паради нових руских бродова нису биле највеће звезде — „Адмирал Кузњецов“ и „Петар Велики“

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПарада Ратне морнарице Русије
Парада Ратне морнарице Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Парада нових руских бродова у оквиру Дана морнарице, обележеног у Санкт Петербургу, показала је да руска флота пуном паром спроводи свој опширни програм модернизације, а присуство малих пловила указује на то да се Москва првенствено ослања на флоту за брзо реаговање, пише „Нешенел интерест“.

Према писању листа, ове године је на паради примећено одсуство појединих бродова. Наиме, није нимало изненађујуће што у оквиру параде није продефиловао руски „стари и проблематични“ носач авиона „Адмирал Кузњецов“, јер је на поправци, истиче аутор чланка.

Много је, међутим, интересантније било одсуство крстарице „Петар Велики“ – највећег ратног брода на свету и звезде параде 2017. године. Аутор сматра да је одсуство тог брода апсолутно логично ако се има у виду да је Москва желела да покаже да се руска морнарица постепено претвара у „витку флоту за брзо реаговање на локалном нивоу“.

На челу параде је била друга фрегата класе „Адмирал Горшков“ – „Адмирал Косотонов“, опремљена јединственим противподморничким и антиторпедним руским системом „Пакет – НК“. Осим тога, на догађају се могла видети и нова тешка корвета „Гремјашчи“.

Аутор чланка истиче да је изненађујуће то што је руска флота од свих прототипа подморница, за параду изабрала подморницу „Кронштадт“ пројекта „Лада“. Према његовом мишљењу, могуће је да то наговештава да Централни конструкторски биро за поморску технику „Рубин“ напредује у развоју погонског система који не зависи од ваздуха.

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаФрегата Адмирал Горшков
Зашто на паради нових руских бродова нису биле највеће звезде — „Адмирал Кузњецов“ и „Петар Велики“ - Sputnik Србија
Фрегата Адмирал Горшков

Лист подсећа да руски председник Владимир Путин у свом говору није заборавио да спомене нову линију руских малих ракетних бродова, а према процени аутора чланка, у тим компактним бродовима с изузетним маневарским способностима многи виде будућност руских система за допремање крстарећих и противбродских ракета.

Пензионисани капетан Леонид Јудников је рекао да се проблем површинских бродова решава тако што се убрзано граде мали ракетни бродови.

„Савремено ракетно оружје, имајући у виду пре свега крстареће ракете типа ’Калибар‘, постало је компактно, а домет тих ракета покрива пристојну удаљеност од 2.000-2.500 километара. Њих је врло згодно инсталирати на мале ратне бродове, јер се ти бродови могу налазити и у територијалним водама, и на мањим воденим површинама“, додао је он.

У чланку се закључује да овогодишња парада указује да је у последњих неколико деценија руска морнарица предузела озбиљне кораке како би направила пут за нове пројекте, отписујући значајан део свог совјетског поморског наслеђа.

Дан руске морнарице је почео да се обележава 1939. године „у циљу мобилизације широке масе радника за формирање Радничко-сељачке морнарице СССР-а“. Међутим, 1980. године обележавање празника је прекинуто, а 2006. године председник Русије Владимир Путин је потписао декрет, према коме се поново почео обележавати Дан поморске флоте Руске Федерације.

Ипак, Санкт Петербург је тек 2017. године постао стално место за одржавање морнаричке параде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала