Војска Србије у првој трци на војним играма у Москви (фото)

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаОтварање Међународних војних игара "Армија 2019"
Отварање Међународних војних игара Армија 2019 - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Русије, генерал армије Сергеј Шојгу отворио је у Парку Патриот, недалеко од Москве, 5. Међународне војне игре, једно од највећих војних спортских такмичења у свету, на којима учествују и припадници Војске Србије.

Свечаном отварању јубиларних игара присуствовала је и делегација Војске Србије, на челу са начелником Генералштаба, генералом Миланом Мојсиловићем.

Српски војници ове године учествују у дисциплинама Тенковски биатлон, Војни рели и Снајперска граница. Прве две дисциплине одржавају се у Русији, а трећа у Белорусији.

„Тенковски биатлон“, најгледанији и најатрактивнији део Међународних војних игара, стартује већ данас поподне на војном полигону „Алабино“, а наша екипа ће се такмичити у првој трци, у групи са Кином, Белорусијом и Азербејџаном.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПрипадници Војске Србије на Међународним војним играма „Арми 2019“
Војска Србије у првој трци на војним играма у Москви (фото) - Sputnik Србија
Припадници Војске Србије на Међународним војним играма „Арми 2019“

Наше тенкисте предводе командант Друге бригаде Копнене војске, бригадни генерал Жељко Кузмановић и потпуковник Раде Адамовић, који је руководилац екипе за Тенковски биатлон.

Министар Шојгу је изразио уверење да ће учесници показати снагу ума и чврстину карактера, достојно издржати сва искушења и стићи до успеха.

Шојгу је истакао да пракса одржавања такмичења сведочи о исправној одлуци, која је донета пре пет година о организацији такмичења. Према његовим речима, игре су већ постале запажен светски догађај и сваке године добијају све већу популарност и све већи број ватрених поклоника.

Руски министар је раније рекао и да је интересовање за војне игре показало и пет држава-чланица НАТО-а: САД, Француска, Турска, Словачка, које су послале своје посматраче, и Грчка, чија ће екипа традиционално учествовати у такмичењу у пуном саставу.

Председник Русије Владимир Путин је у видео-обраћању поздравио учеснике и госте игара и војницима пожелео успех и одличне резултате, а публици незаборавне утиске.

Путин је истакао да формат игара даје велики допринос развоју међународне сарадње и јачању партнерства међу земљама ради осигуравања безбедности света.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЕкипа српске војске на Међународним војним играма "Армија 2019"
Војска Србије у првој трци на војним играма у Москви (фото) - Sputnik Србија
Екипа српске војске на Међународним војним играма "Армија 2019"

Овогодишње Међународне војне игре одржаће се од 3. до 17. августа истовремено на 21 полигону у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану. Највећи број такмичења биће одржан у Русији, на 13 полигона.

У 32 војне дисциплине такмичиће се више од 5.000 војника, 223 екипе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.

Сваке године број учесника расте, а на овогодишњем такмичењу дебитоваће војници из Јордана, Камбоџе, Републике Мали и Конга, Шри Ланке и са Кубе.

Подсетимо, српски тенкисти су највећи успех постигли 2015. године када су на „Тенковском биатлону“ освојили треће место и на победничком постољу стали раме уз раме са војним силама какве су Русија и Кина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала