Америка објаснила коме је овог пута увела санкције

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаМинистарство финансија САД у Вашингтону
Министарство финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчко Министарство финансија је појаснило да се нове санкције против Русије не односе на државне компаније.

Како се наводи у документу који је распоређен на сајту ресора, директива о санкцијама се тиче само министарстава, агенција и „сувереног фонда“, укључујући Централну банку Русије, као и Фонд националног благостања.

Осим тога, америчким банкама није забрањено да купују хартије од вредности на секундарном тржишту сувереног дуга Русије.

О одлуци САД да уведу други пакет санкција против Русије због случаја Скрипаљ објављено је 2. августа. Очекује се да ће оне ступити на снагу 19. августа.

Из документа објављеног на сајту Беле куће следи да санкције подразумевају спречавање давања зајмова, финансијске или техничке помоћи међународних финансијских институција. САД то могу да остварују преко својих представника у том организацијама (Међународни монетарни фонд, Светска банка, Европска банка за реконструкцију и развој и друге).

Указом је предвиђена и забрана свим америчким банкама да издају зајмове или кредите руској влади, уз изузетак зајмова и кредита за набавку прехрамбених и других пољопривредних производа.

Подсетимо, у енглеском граду Солсберију 4. марта прошле године, према тврдњама британских власти, отровани су бивши официр ГРУ Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија. Лондон тврди да је у њихово тровање хемијском супстанцом А-234 умешана руска држава, што Москва одлучно одбацује.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала