Како је „Олуја“ обележена у месту које је током ове акције цело запаљено

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICБорис Милошевић
Борис Милошевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Српског народног већа Борис Милошевић рекао је данас на комеморацији жртвама хрватске акције „Олуја“ у Доњем Лапцу да у државном и службеном наративу Хрватске нема места за српске жртве страдале у тој акцији, преноси РТРС.

Милошевић је испред споменика страдалим цивилима у овом месту рекао да су за помирење потребни поштовање и емпатија према свим жртвама.

„Ја не поседујем истину о ’Олуји‘, али знам да држава тада није спречила пљачку, већ је покривала грабеж. Нема тадашњег начелника, градоначелника или жупана који није потписао неки папир којим је покрио одношење свега што се могло натоварити и однети“, рекао је Милошевић.

Милошевић је подсетио да је, према извештају Хрватског хелсиншког одбора, цело место Доњи Лапац запаљено, осим кућа које су биле потребне за смештај хрватских војника и полицајаца, а биле су обележене великим словима „МУП“ или „ХВ“, саопштено је из СНВ-а.

Начелник Општине Доњи Лапац Илија Обрадовић рекао је да хрватско друштво не сме дозволити да га „жртве деле“, већ ту енергију подела треба да преусмери у енергију прогреса како би покренуло повратничке руралне средине.

„Сваким даном нас је овде све мање, наша села изумиру“, навео је Обрадовић.

Програмски директор Иницијативе младих за људска права Никола Пухарић указао је на важност процесирања злочина који су се десили, јер само једна правоснажна пресуда није довољна.

У оквиру комеморативног обележавања у спомен на жртве „Олује“ у организацији СНВ-а, уз подршку Иницијативе младих за људска права, у цркви Силаска Светог Духа на апостоле служен је и парастос за нестале и убијене током и након те акције.

Током акције „Олуја“ убијено је око 2.000 Срба, док их је више од 250.000 протерано са својих вековних огњишта.

Хрватска овај дан обележава као „Дан победе и домовинске захвалности“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала