„Фјодора“ спутавају да нешто не поломи на Међународној свемирској станици

© Sputnik / Александр Овчаров / Уђи у базу фотографијаТестирање антропоморфног робота Фјодор пројекта "Спасилац" у лабораторији Фондације за перспективна истраживања предузећа "Андроидна техника" у Магнитогорску
Тестирање антропоморфног робота Фјодор пројекта Спасилац у лабораторији Фондације за перспективна истраживања предузећа Андроидна техника у Магнитогорску - Sputnik Србија
Пратите нас
Инжењери руске корпорације „Роскосмос“ ограничиће нагле покрете хуманоидног робота „Фјодора“ током његовог боравка на Међународној свемирској станици, како случајно не би уништио опрему која се тамо налази, саопштио је извршни директор Одељења за напредне технологије и науку „Роскосмоса“ Александар Блошенко.

„Да би се обезбедило сигурно присуство робота ’Скајбот Ф-850‘ на Међународној свемирској станици, користиће се различити алгоритми заштите на нивоу система контроле. На пример, уведено је ограничење наглих покрета, ограничење убрзања, угаоне брзине и положај сваког степена покретљивости. Поред тога, уведене су све врсте ’посматрача‘ електронског софтвера који упоређује податке са математичким моделом робота“, рекао је Блошенко.

Раније је саопштено да је пред полетање на Међународну свемирску станицу робот „Фјодор“ променио име у „Скајбот Ф-850“, као и да је добио „глас“ како би могао да комуницира са астронаутима.

Осим тога, робот је отворио сопствени налог на Твитеру.

„Скајбот“ се тренутно налази на космодрому Бајконур, где се врше припреме за лет на Међународну свемирску станицу.

Робот ће кренути на путовање 22. августа, а вратиће се 7. септембра. Након спајања „Сојуза МС-14“ са станицом, робот ће са свемирског брода бити транспортован у руски сегмент, где ће обавити неколико задатака под контролом астронаута Александра Скворцова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала