Хрватска слави протеривање Срба (видео)

© AP Photo / MARIO STRMOTICХрватски државни врх на прослави Олује
Хрватски државни врх на прослави Олује - Sputnik Србија
Пратите нас
Полагањем венаца и паљењем свећа на споменику „Олуја 95“ у Книну, хрватски државни врх је почео обележавање годишњице етничког чишћења у акцији „Олуја“, коју у хрватским медијима и јавности називају „ослободилачком акцијом“.

Заједнички венац положили су председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, председник Владе Андреј Пленковић и председница Заједнице удружења несталих и погинулих хрватских бранитеља Љиљана Алвир.

Полагању венаца претходио је наступ оркестра Оружаних снага Републике Хрватске и смотра коју је обавила Китаровићева.

Након полагања венаца на книнском Тргу Анте Старчевић уследиће обраћање председнице Хрватске, председника Сабора и Владе.

По завршетку обраћања хрватски државни врх ће се упутити на Книнску тврђаву, где ће присуствовати подизању хрватске заставе и читању имена погинулих и несталих хрватских војника и добровољаца у „Олуји“.
У програму изнад Книнске тврђаве наступаће Акро група Хрватског ратног зракопловства (ХРЗ) „Крила Олује“, а на тврђави је предвиђен и наступ Клапе Хрватске ратне морнарице (ХРМ) „Свети Јурај“.

Током свечаности на тврђави, книнска црквена звона ће звоњавом подсетити на улазак припадника хрватске војске у Книн током „Олује“, а биће испаљена и 24 почасна плотуна у спомен на 24. годишњицу акције у којој је протерано 250.000 Срба и око 2.000 убијено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала