Кинески експерти: Пекинг не жели да ратује против Вашингтона, али га се ни не плаши

© AP Photo / Andy WongТрг испред банке у Пекингу
Трг испред банке у Пекингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина остаје привржена својој економској стратегији и неће пристати на компромисе по питању трговине које намећу САД, сматрају експерти.

„Кина ће наставити да јача своју стратешку моћ пратећи свој пут економског развоја, не идући на компромисе које намећу САД у решавању трговинских питања“, пише „Чајна дејли“.

„Кина не жели да ратује, али се ни не плаши тога, пошто поседује довољно ресурса за превазилажење изазова“, изјавио је бивши државни секретар комисије за науку Државног комитета за послове развоја и реформе Кине Џанг Јаншенг, коментаришући намеру САД да уведу додатне таксе за робу из Кине.

Он је подсетио да је Кина већ упозорила да може донети контрамере против Вашингтона. Пекинг, убеђен је експерт, треба да се спреми за компликоване односе са Вашингтоном у дугом временском периоду, све до 2035. године.

„Размажено понашање неће помоћи америчкој администрацији да побољша позицију САД у трговинским преговорима са Кином, само ће нанети штету њиховој репутацији“, изјавио је бивши заменик министра за трговину Кине Веи Ђанго. По његовим речима, манир САД да врши притисак на трговинске партнере у овом случају „неће успети“.

САД су најавиле увођење нових такси од десет одсто на производе из Кине у вредности од око 300 милијарди долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала