Болтон: Кина кривац за повлачење САД из Споразума о ликвидацији ракета

© AP Photo / Andy WongБалистичке ракете кинеске војске
Балистичке ракете кинеске војске - Sputnik Србија
Пратите нас
Један од разлога што су се Сједињене Америчке Државе повукле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета био је постојање великог броја таквих ракета у Кини, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон.

„Мислим да говорите о коментару министра одбране Марка Еспера који је рекао да желимо да размотримо распоређивање ракета средњег и кратког домета на Далеком истоку. То је зато што је Кина распоредила хиљаде таквих ракета. Она није била страна у Споразуму о нуклеарним ракетама, тако да је слободно могла то да учини“, рекао је Болтон за „Фокс њуз“.

„То је један од разлога због којих је председник Трамп раскинуо Споразум“, додао је Болтон.

Према Болтоновом мишљењу, са становишта америчких власти, приликом разматрања могућег распоређивања ракета у региону ради се само о заштити америчких војника и њихових савезника у Јапану и Јужној Кореји.

„Кина је повећала своје оружане снаге. То представља претњу“, сматра Трампов саветник.

„И то је део веће дискусије којом сматрам да треба обавезно да се позабавимо — у ком правцу се креће Кина: у смислу распоређивања својих оружаних снага, своје економске политике и низа других питања, укључујући и њихову унутрашњу политику“, додао је Болтон.

Раније је шеф Пентагона Марк Еспер, дан након престанка важења Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, изјавио да се залаже за што скорије распоређивање ракета средњег домета копненог базирања у Азији.

Дејство Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета обустављено је 2. августа.

СССР и Сједињене Америчке Државе су потписале Споразум о ракетама средњег и кратког домета 8. децембра 1987. године, током посете совјетског лидера Михаила Горбачова Вашингтону.

Две стране су се обавезале да униште све системе балистичких и крстарећих ракета копненог базирања са дометом од 500 до 5,5 хиљада километара, као и да их убудуће не производе, не тестирају и не распоређују.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала