Дачић ексклузивно за Спутњик: Српска дијаспора да пошаље поруку Трампу

© Фото : MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVAМинистар спољних послова Србије Ивица Дачић
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да српска дијаспора у Сједињеним Државама треба да пошаље поруку подршке председнику Доналду Трампу за избор за следећи мандат, подсећајући да демократе већ традиционално уживају подршку албанске дијаспоре.

„У САД све функционише на такав начин — Албанци дају подршку демократама и зато их подржавају демократски конгресмени“, каже Дачић за Спутњик, појашњавајући ранију најаву да ће формализовати подршку Срба из САД, који намеравају да на следећим председничким изборима гласају за Трампа као кандидата републиканаца.

Шеф дипломатије истовремено наглашава — „да не мисли да се Србија као држава меша у изборни процес“.

Према проценама, у САД живи око 650.000 Срба, а на претходним изборима 2016. године махом су гласали за Трампа, будући да је његов противкандидат била демократа Хилари Клинтон.

Највећи број Срба живи у државама Висконсин, Индијана, Мичиген, Њујорк и Пенсилванија, а потом у Охају, Калифорнији, на Флориди, у Тексасу и Колораду. Само у Чикагу живи око 70.000 Срба, док их је у Кливленду око 20.000.

© AP Photo / Jacquelyn MartinДоналд Трамп
Дачић ексклузивно за Спутњик: Српска дијаспора да пошаље поруку Трампу - Sputnik Србија
Доналд Трамп

У изјави за „Српски телеграф“ Дачић је најавио да ће српску дијаспору организовати да гласа за Трампа на изборима у САД 2020. године. Како је рекао — „ако то урадимо паметно, ако објединимо те гласове, којих није мало, створићемо бољу позицију у новој администрацији“.

Дачић је подсетио да су то урадили Албанци, када су објединили гласове њихове дијаспоре, која листом гласа за једног кандидата, а навео је и пример америчког сенатора Елиота Енгела, који као албански лобиста годинама има сталну базу сигурних албанских гласова, те не треба да чуди што здушно брани интересе Албанаца.

Други део плана је, како се наводи, активна улога Србије у америчком Конгресу преко шефа српског кокуса Стива Стајверса, конгресмена из Охаја, пошто он има одличне везе и активан је у лобирању за српске интересе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала