Обележена 74. годишњица Хирошиме

© AP PhotoХирошима
Хирошима - Sputnik Србија
Пратите нас
У Хирошими је данас обележена 74. годишњица од америчког напада атомском бомбом, а током церемоније градоначелник тог града Казуми Мацуи подсетио је јапанску владу да би требало да се придружи уговору УН о забрани нуклеарног оружја.

Церемонији у Меморијалном парку присуствовало је 50.000 грађана, преживелих и потомака страдалих, као и представници 90 земаља, укључујући САД, Русију, Велику Британију, преноси Танјуг позивајући се на агенцију „Кјодо“.

Комеморација је почела минутом ћутања у 8.15 по локалном времену, тачно у време када су САД 1945. године бациле нуклеарну бомбу на Хирошиму, која је усмртила 140.000 људи.

„Широм света видимо да је егоцентрични национализам у успону, тензије појачане међународним ривалством, а да се нуклеарно разоружавање зауставља“, рекао је Мацуи на церемонији.

Он је позвао владу Јапана да се придружи споразуму УН о нуклеарном наоружању.

„Позивам владу једине земље која је искусила нуклеарно оружје у рату да се придружи захтеву преживелих и да потпише и ратификује споразум. Позивам лидере да покажу пацифизам јапанског Устава, тако што ће показати лидерство у предузимању следећег корака према свету ослобођеном од нуклеарног оружја“, рекао је Мацуи.

Јапански премијер Шинзо Абе након церемоније одржао је конференцију за новинаре, на којој је рекао да споразум не представља „реалност о безбедности“.

Абе је на церемонији рекао да ће Јапан радити као „медијатор између држава са нуклеарним наоружањем и онима које га немају“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала