Пакистански премијер: Цео свет ће патити уколико се кашмирски сукоб погорша

© AP Photo / Muhammad SajjdПакистанци пале заставу Индије на митингу подршке индијском Кашмиру
Пакистанци пале заставу Индије на митингу подршке индијском Кашмиру - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Пакистана Имран Хан упозорио је Индију да не заоштрава кашмирску кризу и да даља ескалација напетости у спорном региону неће имати победника.

Говорећи у Парламенту Хан је рекао: „Ако дође до убрзања догађаја према сукобу, нико неће бити победник и обе стране ће на крају претрпети последице, као и цео свет“.

Индијска Влада је у понедељак одлучила да држави Џаму и Кашмир одузме посебан статус и подели је на две одвојене територијалне јединице.

„Поступци Индије додатно ће долити уље на ватру у Кашмиру, јер они виде како им се насилно одузимају њихова неотуђива права и гаранције“, упозорио је Хан, а преноси пакистанска телевизија „ПТВ њуз“.

„То ће погоршати отпор Кашмира и створити хаос“, изјавио је премијер Пакистана.

​Имран Хан је обећао да ће случај Кашмира довести до Уједињених нација и жалити се на, како каже — „расистички“ третман мањина у Индији под влашћу партије Баратија Џаната (БЈП).

„Свет би требало да схвати да политика помирења неће успети“, рекао је Хан алудирајући на британску политику према нацистичкој Немачкој пре Другог светског рата. „Молимо међународну заједницу да обрати пажњу“, закључио је премијер Пакистана.

Влада Индије је председничким декретом опозвала члан националног устава који становницима Џамуа и Кашмира даје специјалне привилегије, укључујући и право да стварају сопствене законе, да поседују имовину и да се налазе на државним функцијама.

Реорганизацијом и новом класификацијом држава Џаму и Кашмир, Влада у Њу Делхију ће имати већу власт над тим спорним регионом који је насељен са већинским муслиманским становништвом.

Пакистански Кашмирци - Sputnik Србија
Пакистанска војска: Спремни смо да подржимо народ Кашмира „до краја“

Према закону, који је усвојен са 370 за и 70 гласова против, удаљени планински регион Ладак, који је тренутно део Џаму и Кашмира, биће одвојен и претворен у савезну територију.

Кашмир је одавно камен спотицања између Индије и Пакистана, будући да обе земље полажу право на ту територију.

Напетости су нарочито ескалирале од петка, када су локални индијски званичници у делу Кашмира који је под влашћу Њу Делхија, издали упозорење због могућих напада екстремистичких група чије је седиште у Пакистану.

Пакистан је одбацио те тврдње, али хиљаде индијских туриста, ходочасника и радника напустили су регион у паници.

Кашмир се налази на тромеђи између Индије, Пакистана и Кине, а свака од те три државе има контролу над делом те немирне области.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала