Повереница реаговала због случаја дискриминације труднице из Београда

© Фото : flickr/Baby ShoesТрудница
Трудница - Sputnik Србија
Пратите нас
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић покренула је парницу пред Вишим судом у Београду у име Снежане Пешовић због дискриминације на основу пола и породичног статуса, преноси Танјуг.

„Тужбом је поред утврђивања дискриминације и тражења да се отклоне последице дискриминаторског поступања тражено од суда да донесе привремену меру у циљу хитне забране дискриминације и спречавања последица оваквог поступања према запосленој због трудноће и породиљског одсуства“, наводи се у саопштењу поверенице.

Наводе да је случај стратешки важан, с обзиром да је дискриминација жена због трудноће и породиљског одсуства недопустива и да још увек представља честу дискриминацију на тржишту рада.

Повереница је посетила Снежану Пешовић која је дала сагласност да је заступа и поднесе тужбу.

Снежана Пешовић је радила непријављена код послодавца све док није остала у другом стању. Са послодавцем се договорила да је пријави, али да она плаћа доприносе. На крају је биланс био такав да је Снежана добијала плату од 26.000 динара, а да је послодавцу морала да исплаћује 30.000 динара.

О случају Снежане Пешовић медији су извештавали претходних дана.

„Овај случај је потврдио колико су медији важан партнер и да праћењем и објављивањем оваквих појединачних животних примера доприносе смањењу дискриминације и спречавању дискриминаторског понашања појединих послодаваца. Држава има механизме за спречавање оваквог понашања, због чега верујем да ће овај пример охрабрити жене да се обрате нашој институцији и затраже заштиту“, закључила је повереница.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала