Немачки бизнисмени: Америчке санкције „Северном току 2“ опасност за целу Европу

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаГрадилиште гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Градилиште гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки бизнисмени сматрају да америчке санкције против „Северног тока 2“ представљају опасност за Европу, преноси лист „Велт“.

Шеф Источног комитета немачке економије Волфганг Бихел сматра да ће увођење ограничавајућих мера против тог пројекта европску енергетску политику претворити у „америчку играчку“.

„Последњи санкциони пројекти САД нанеће штету пре свега предузећима пријатељских земаља као што су Немачка, Француска, Италија, Холандија, Аустрија и Швајцарска“, навео је Бихел.

Према његовим речима — мешање САД у европску енергетску политику испровоцираће неизбежни раскол између Вашингтона и Брисела, од ког ће штету имати обе стране.

Европска енергетска питања су ствар Европљана, а тако ће бити и надаље“, рекао је Бихел и додао да ће у септембру бити одржана нова рунда преговора Европске уније, Русије и Украјине о новом споразуму о транзиту гаса, као и да би америчке санкције могле да буду препрека за тај процес.

© Nord Stream 2/Aксель ШмидтИзградња Северног тока 2
Немачки бизнисмени: Америчке санкције „Северном току 2“ опасност за целу Европу - Sputnik Србија
Изградња Северног тока 2

Северни ток 2

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, који воде од Русије, преко Балтичког мора, до Немачке, укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

Гасовод ће пролазити кроз територијалне воде или искључиве економске зоне Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке. „Норд стрим 2“ АД треба још да добије дозволу за изградњу гасовода од Данске, а пројекат треба да буде завршен до краја године.

Пројекат подржавају и Немачка и Аустрија, које су и заинтересоване за поуздане испоруке горива, као и Норвешка, чијој Влади припада 30 одсто акција компаније „Кварнер“, једног од извођача радова.

Против гасовода је Украјина, која страхује да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и Литванија, Летонија и Пољска, које тај пројекат сматрају политичким.

САД критикују изградњу „Северног тока 2“, јер америчке власти планирају да испоручују Европи течни природни гас.

Крајем јула Комитет за међународне послове Сената САД одобрио је нацрт закона о увођењу санкција компанијама које учествују у изградњи „Северног тока 2“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала