Помпео: Америка рачуна на помоћ Британије у борби против Ирана

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаДржавни секретар САД Мајк Помпео
Државни секретар САД Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе рачунају на помоћ Велике Британије у борби против Ирана, укључујући и помоћ у вези са слободом пловидбе, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.

„Надамо се да ће Уједињено Краљевство предузети нове кораке како би Исламску Републику Иран позвало на одговорност због деструктивног понашања“, рекао је Помпео на заједничкој конференцији за медије са шефом британске дипломатије Домиником Рабом.

Помпео је захвалио Великој Британији због одлуке „да пружи помоћ у заштити Ормуског залива, како би се одбранила слобода пловидбе“, као и за помоћ у борби против терористичке организације ДАЕШ и за подршку у стабилизовању ситуције у Јемену.

Сједињене Америчке Државе су раније саопштиле да планирају да формирају међународну коалицију која би патролирала у водама око Ирана и Јемена. Такви предлози су први пут изнети крајем јуна на министарском самиту НАТО у Бриселу. Говорило се, пре свега, о могућности извиђања из ваздуха, али и о могућности слања бродова који би пратили трговачке бродове у Ормуском мореузу.

© AP Photo / Morteza AkhoondiИрански војници на танкеру „Стена имперо“
Помпео: Америка рачуна на помоћ Британије у борби против Ирана - Sputnik Србија
Ирански војници на танкеру „Стена имперо“

Велика Британија је саопштила да намерава да сазове заједничку европску мисију за заштиту трговачких бродова у Ормуском мореузу, пошто је Иран задржао британски танкер „Стена имперо“.

Шеф француске дипломатије Жан Ив Ле Дријан је изјавио да Француска заједно са Немачком и Великом Британијом ради на „европској иницијативи“ за заштиту морске безбедности у Персијском заливу.

Морнарица Исламске револуционарне гарде Ирана је 19. јула у Ормуском мореузу задржала британски танкер „Стена имперо“ и испратила га до луке „Бендер Абас“. Посада танкера од 23 члана, међу којима су и тројица Руса, и даље је на броду, али власник брода не може да ступи у контакт са њима. Иранске власти су саопштиле да је посада танкера добро, а да је пловило усидрено у луци.

Инцидент са тим танкером је одговор иранских власти на задржавање иранског танкера у Гибралтару 4. јула. Брод „Грејс 1“ је задржан под сумњом да нарушава санкције Европске уније против Сирије. У оквиру истраге полиција је ухапсила капетана, старијег помоћника танкера и двојицу чланова посаде. Суд је продужио њихов притвор до 15. августа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала