Шест знакова који најављују срчани удар (фото)

CC0 / Pixabay / Бол у грудима као предзнак инфаркта је карактеристичнији за мушкарце
Бол у грудима као предзнак инфаркта је карактеристичнији за мушкарце - Sputnik Србија
Пратите нас
Рано уочавање симптома може бити пресудно код превенције или умањивања последица срчаног удара.

Срчане болести водећи су узрок смрти у земљама развијеног света, а инфаркт је смртоносан у чак 30 одсто случајева — док се често може јавити и изненадна смрт у недељама после стабилизације пацијента од срчаног удара.

Код инфаркта долази до оштећења мишића срца, што ствара трајни ожиљак на органу.

Тај део срца може постати електрички нестабилан и произвести аритмију, која може угрозити живот — вентрикуларну тахикардију и вентрикуларну фибрилацију.

Управо из тих разлога важно је на време уочити знакове претећег срчаног удара, како би се он спречио или барем умањио, па да би се тако и спасио човеков живот.

Већина људи који су доживели инфаркт имали су симптоме и до месец дана пре напада, али већина на њих нису обраћали пажњу. Док су мушкарци склонији боловима у грудима, жене најчешће искусе тешкоће у дисању.

CC0 / Pixabay / Инфарк изазива трајно оштећење срчаног мишића
Шест знакова који најављују срчани удар (фото) - Sputnik Србија
Инфарк изазива трајно оштећење срчаног мишића

Код мушкараца се могу појавити и проблеми са ерекцијом, чему је кривац сужење крвних судова. Чак две трећине њих је то приметило пре застоја срца. Жене (њих око 70 одсто) склоније су осећању снажног и дуготрајног умора, чак неколико недеља пре удара.

Ако срчани мишић не ради како треба, то може проузроковати и отицање ногу, па и на то треба обратити пажњу, преноси хрватски портарл Експрес.

Обратите пажњу на ових шест знакова који се могу појавити и месец дана пре срчаног удара:

Умор

Ако се артерије сузе, срце прима мање крви него што је навикло, због чега ради пуно теже. То је разлог зашто се осећате уморно и поспано све време.

Слабост

Ако тело ослаби, тачније ако осећате слабост, то је зато што одједном артерије постану уске и не допуштају крви да циркулише исправно. Тада мишићи не добијају оно што им је потребно и може се догодити да се срушите.

Вртоглавица и хладно знојење

Слаба циркулација кривац је и за то што је проток крви у мозгу ограничен, а то је врло опасно по живот. У таквој ситуацији осетићете вртоглавицу и збуњеност. Не игноришите овакве знакове.

Притисак у грудима

Ако имате ране симптоме срчаног удара, вероватно ћете осетити и немир у грудима, мањи бол или повишен притисак. То ће бити све чешће како се ближи дан срчаног удара.

Краткоћа даха

Ако срце добија мање крви, то значи да ће плућа добијати мање кисеоника него што је нормално. Ако имате проблема са дисањем, што пре посетите лекара, јер то може значити да се приближава време срчаног удара.

Симптоми грипа или прехладе

Ако се осећате као да имате симптоме грипа или прехладе ниоткуда, могло би се радити о најави срчаног удара у блиској будућности. Многу људи који су преживели удар касније су рекли како су неколико дана раније имали такве симптоме, на пример кашаљ, грозницу...

CC0 / Pixabay / Хипертензија је један од знакова ризика од инфаркта
Шест знакова који најављују срчани удар (фото) - Sputnik Србија
Хипертензија је један од знакова ризика од инфаркта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала