У Турској за три године уништено више од 300.000 књига

CC0 / Pixabay / Спаљивање књига
Спаљивање књига - Sputnik Србија
Пратите нас
У турским школама и библиотекама уништено је више од 300.000 књига у последње три године, тачније од покушаја државног удара у тој земљи, који се десио на лето 2016. године.

Министарка образовања Зиа Селчук изјавила је да је 301.878 књига уништено током Владине иницијативе за искорењивање свега што је у вези са забрањеним покретом, чији је лидер Фетулах Гулен, којег је званична Анкара оптужила да је организовао државни удар, пренео је албански „Топ ченел“.

Албански медији подсећају и да је Гулен је у међувремену више пута категорички негирао своју умешаност у државни удар.

Гулен је у егзилу у САД, а Турска је до сада више пута од Вашингтона тражила његово изручење.

Књиге су уништене спаљивањем, пише турски дневник „Хуријет“, који је објавио и фотографије њиховог уништавања, а преноси „Топ ченел“.

Мала група младих новинара који покушавају да делују као „глас разума“ објавила је на свом порталу да је један уџбеник из математике строго забрањен, само зато што су у књизи препознати наводно Гуленови иницијали, пренео је Танјуг.

Подсећа се да је у децембру 2016. године турски лист „Бургун“ открио да је 1,8 милиона уџбеника уништено само зато што је у њима поменута Пенсилванија, држава САД у којој живи Гулен.

Након пуча у Турској преименоване су све улице у Анкари које су носиле Гуленово име.

Подсећа се и да је британски „ПЕН Центар“ у прошлогодишњем извештају указао на забрану слободе говора у Турској, где је, након покушаја државног удара, 200 медија затворено, 80 писаца прогнано, а 5.822 универзитетских професора отпуштено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала