Готово 50 одсто Бугара не доживљава себе као грађане ЕУ

CC0 / / Главни град Бугарске, Софија
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија
Пратите нас
Четрдесет осам одсто становника Бугарске не доживљава себе као грађане Европске уније, показују подаци истраживања „Евробарометар“.

Разлог за такве резултате могли би да буду песимизам и економска ситуација у земљи, сматра политички аналитичар Петар Чолаков.

„Без обзира на то што се приходи становништва увећавају, Бугари своју земљу упоређују с другим чланицама Европске уније. У целини гледано, и даље смо најсиромашнија земља Европске уније“, рекао је експерт.

Према мишљењу Чолакова, да би Бугари почели да се осећају као Европљани, потребно је повећати приходе до степена који би омогућио да људи престану да одлазе из земље како би зарадили за живот.

Он је као пример навео случај бугарске девојке с високим образовањем која је отпутовала у Немачку да брине о старим људима.

„За Немачку је 1.000 евра мала сума новца, али је за Бугарску то право богатство. Док год траје таква пракса, док год високо образовани људи одлазе и прихватају било какав посао како би се прехранили, тешко да ће Бугари бити оптимисти“, казао је аналитичар.

Чолаков је, такође, коментарисао и то што је 45 одсто Бугара против евра, а 40 одсто њих је за европску валуту.

„Очигледно је да велики део економских субјеката сматра да увођење евра води повећању цена“, рекао је он.

Експерт сматра да је неопходно да Европска унија преиспита банкарски систем Бугарске и да утврди шта у њему функционише добро, а шта не.

„Као што смо већ видели, не може се рећи да све банке цветају“, казао је експерт.

Према подацима Националног института за статистику, просечна зарада у Бугарској је око 1.250 лева (око 640 евра).

Према одлуци Владе Бугарске, минимална зарада је ове године повећана за 50 лева и сада је 560 лева (односно око 290 евра). Министар за социјални развој Бисер Петков је раније рекао да је између 600.000 и 800.000 запослених Бугара (око 10 одсто становништва) и даље сиромашно.

Бугарска има око седам милиона становника. Према подацима Министарства иностраних послова Бугарске, највећи број житеља те земље који живе у иностранству, борави у Немачкој — 416.000 људи. Следе Турска — око 350.000, САД и Грчка, са по око 300.000 људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала