Војне игре у Русији: Наши тенкисти на прагу полуфинала (фото)

© Оливера ИкодиновићСрпски тенк у акцији
Српски тенк у акцији - Sputnik Србија
Пратите нас
За тенкисте Војске Србије, који учествују на 5. Међународним војним играма у Русији, прва фаза такмичења је завршена. Да ли су се српски војници пласирали у полуфинале Тенковског биатлона, знаће се 8. августа, након што посаде других земаља-учесница заврше своје индивидуалне трке.

Ове године у Тенковском биатлону, најгледанијем и најатрактивнијем делу Међународних војних игара, учествују припадници Оружаних снага из 23 земље света. Екипе су подељене у две дивизије. Србија се такмичила у првој дивизији, заједно са Русијом, Кином, Белорусијом, Азербејџаном, Казахстаном, Монголијом, Венецуелом, Сиријом, Јерменијом, Ираном и Киргизијом.

Према пропозицијама, прва фаза такмичења подразумева индивидуалне трке у којима свака армија наступа са по три тенковске посаде, које су имале задатак да за што краће време пређу стазу и реше сложене задатке: да савладају маневарско земљиште, такозвану „змију“, попуне обртни транспортер, гађају топом, пређу водену препреку, савладају брдо, прођу противтенковски ров, бетонски мост, „чешаљ“ и минско поље, савладају коси нагиб, пређу ескарпу (вертикални зид висине 90 центиметара) и да гађају у мете митраљезима ПКТ и НСВ. Сабирањем времена све три посаде из прве фазе такмичења одређују се полуфиналисти.

© Оливера ИкодиновићБригадни генерал Жељко Кузмановић и помоћник изасланика Министарства одбране Републике Србије у Москви потпуковник Јовица Босанчић и руководилац екипе за Тенковски биатлон потпуковник Раде Адамовић
Војне игре у Русији: Наши тенкисти на прагу полуфинала (фото) - Sputnik Србија
Бригадни генерал Жељко Кузмановић и помоћник изасланика Министарства одбране Републике Србије у Москви потпуковник Јовица Босанчић и руководилац екипе за Тенковски биатлон потпуковник Раде Адамовић

Осам најбољих екипа из сваке дивизије пласираће се у полуфинале Тенковског биатлона, где ће се возити штафетна трка.

Кинези, Белоруси и Казахстанци су довезли своју технику, док се све друге војске такмиче на руским тенковима Т-72 Б3.

Наше тенкисте предводе командант Друге бригаде Копнене војске, бригадни генерал Жељко Кузмановић и потпуковник Раде Адамовић, који је руководилац екипе за Тенковски биатлон.

Генерал Кузмановић је предводио српске тенкисте и на Тенковском биатлону 2015. године, када су, освојивши треће место, стали на победнички трон са силама Русијом и Кином, што је и најбољи резултат који су постигли тенкисти Војске Србије на овом такмичењу.

„Сада очекујемо завршетак наступа свих тенковских посада у саставу прве дивизије и надамо се да ће резултати који смо приказали бити довољни да нас одведу у полуфинале, а за даље ћемо видети“, рекао је генерал Кузмановић за Спутњик.

Прве Међународне војне игре организоване су 2015. године, на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа, и спадају међу највећа војно-спортска такмичења на свету, а генерал Кузмановић истиче да су ове године организоване на највишем могућем нивоу.

„За разлику од 2015. године, када сам последњи пут био на Тенковском биатлону, сада видим да се доста тога променило, како у инфраструктурном смислу и у уређености полигона овде на „Алабину“, тако и што се тиче квалитета и припреме технике са којом расположемо. Оно што су наши утисци овде је да је све организовано на заиста високом нивоу, од самог прихвата и дочека на аеродрому, преко смештаја људи у касарнама овде на полигону Алабину и смештаја руководства у хотелу, до организације превожења и рада са људима. Заиста немамо никаквих примедби“, нагласио је генерал.

© Оливера ИкодиновићТенкисти Војске Србије бодре нашу трећу посаду на Тенковском биатлону
Војне игре у Русији: Наши тенкисти на прагу полуфинала (фото) - Sputnik Србија
Тенкисти Војске Србије бодре нашу трећу посаду на Тенковском биатлону

На питање како изгледа дан српских тенкиста у Русији, генерал Кузмановић одговара:

„Дан наших војника је отприлике сличан као и дан свих осталих. Од устајања и јутарњих активности, до рада на припреми технике, јер динамика је таква да, уколико немамо наступ на трци, то подразумева да обавезно морамо радити на припреми технике, пошто ће трка уследити следећег дана. Такође, био је организован и обилазак одређених знаменитости у Москви, тако да смо посетили и обишли Црвени трг и Парк Патриот. Надамо се да ћемо до краја нашег боравка искористити прилику да видимо још нешто од онога што Москва нуди“, каже генерал.

Међународне војне игре омогућавају да се изгради конструктиван дијалог између војски разних земаља, да се ојача поверење и партнерство између држава, а такође и да се размене искуства и склопе пријатељства између војника из различитих армија.

Српски тенкисти се, према речима генерала Кузмановића, највише друже са домаћинима — Русима и са белоруском екипом.

На питање кога види у финалу Тенковског биатлона, Кузмановић каже:

„Да не будем пристрастан, надам се најбољем... Али, видим Русију као домаћина, Кину и Белорусију, а за четврто место — видећемо. Свакако су Казахстанци ту као фаворити, али отом-потом“, закључио је генерал.

Традиционално, руски тенкисти су апсолутни победници свих досадашњих биатлона, па су и ове године главни фаворити.

© Оливера ИкодиновићБригадни генерал Жељко Кузмановић и помоћник изасланика Министарства одбране Републике Србије у Москви потпуковник Јовица Босанчић.
Војне игре у Русији: Наши тенкисти на прагу полуфинала (фото) - Sputnik Србија
Бригадни генерал Жељко Кузмановић и помоћник изасланика Министарства одбране Републике Србије у Москви потпуковник Јовица Босанчић.

На овогодишњим Међународним војним играма припадници Војске Србије такмиче се у три дисциплине — „Тенковском биатлону“, „Војном релију“ и „Снајперској граници“. Прве две дисциплине одржавају се у Руској Федерацији, а трећа у Републици Белорусији.

Међународне војне игре одржавају се од 3. до 17. августа истовремено на 21 полигону који се налазе у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану. Највећи број такмичења биће одржан у Русији, на 13 полигона.

У 32 војне дисциплине такмичи се више од 5.000 војника, 223 екипе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала