Најуспешнијем америчком политичару српског порекла коначно се смеши срећа

© AFP 2023 / JEFF HAYNESРод Благојевић са супругом Пети
Род Благојевић са супругом Пети - Sputnik Србија
Пратите нас
Некадашњем гувернеру америчке савезне државе Илиноис Милораду Роду Благојевићу, после више од деценије проведене у затвору, изгледа да се, после више неуспешних жалби пред америчким судовима, насмешила срећа. Како пише „Њујорк тајмс“, Благојевићу би четрнаестогодишња казна могла да буде преиначена одлуком Доналда Трампа.

Трамп је, наводно, према писању њујоршког дневника, у председничком авиону, док је путовао у обилазак попришта масовних убистава у Дејтону и Ел Пасу, то натукнуо својим саветницима, сматрајући да се према Благојевићу поступа неправедно.

Благојевић је 2008. године оптужен за злоупотребу гувернерског положаја и трговину сенаторским местом бившег председника Барака Обаме и осуђен на 14 година затвора.

Ни чињеница да су његови адвокати уложили неколико жалби, чак и пред Врховним судом, тврдећи да се Благојевић у затвору „рехабилитовао“, ни апели његове супруге Пети и кћерки Ен и Ејми, нису уродили плодом и Благојевићу су све жалбе одбијене.

Ово није први пут да се Трамп, који Благојевића, према писању америчких медија, познаје од 2010. године, када је Благојевић гостовао у Трамповом ријалитију „Шегрт“, осврће на судбину осрамоћеног политичара српског порекла.

© AP Photo / Ed AndrieskiФотографија снимљена 15. марта 2012. приказује Благојевића (у средини) у пратњи својих адвоката како долази у федерални затвор Инглвуд у Колораду како би почео да служи казну од 14 година.
Најуспешнијем америчком политичару српског порекла коначно се смеши срећа - Sputnik Србија
Фотографија снимљена 15. марта 2012. приказује Благојевића (у средини) у пратњи својих адвоката како долази у федерални затвор Инглвуд у Колораду како би почео да служи казну од 14 година.

Одмах после доношења судске пресуде изјавио је да му је жао бившег гувернера и његове породице.

Учинио је то и маја 2018. године, када је сугерисао да размишља о преиначењу казне, а месец дана касније наводно су поднети званични документи са захтевом за преиначење.

Позивајући се на две особе које су чуле о чему Трамп прича у председничком авиону, „Њујорк тајмс“ пише да је председник планирао да Благојевићеву казну преиначи ове недеље.

Благојевић у америчкој јавности био познат по брижљиво негованој фризури, љубави према Елвису Прислију и џогингу, као и по томе што је био први демократски гувернер Илиноиса након 30 година (мандат је започео 2003, а законодавно тело Илиноиса спровело је импичмент 2009. године). У Србији је био познат и по томе што је био најуспешнији амерички политичар српског порекла после Хелен Делић Бентли из Мериленда и Џорџа Војновића из Охаја.

© AP Photo / Seth PerlmanРод Благојевућ познат је као велики фан Елвиса Прислија.
Најуспешнијем америчком политичару српског порекла коначно се смеши срећа - Sputnik Србија
Род Благојевућ познат је као велики фан Елвиса Прислија.

Суђење Благојевићу било је једно од најспектакуларнијих у новијој америчкој историји. Након што је прво суђење пропало због неслагања чланова пороте, тужиоци су покушали поново и на другом суђењу Благојевић је проглашен кривим у 17 од 20 тачака оптужнице.

Суђење је обиловало драматичним моментима, као што је било преслушавање тајних снимака, на којима Благојевић Обамину фотељу у Сенату назива „златном“.

Благојевићево сведочење обиловало је биографским детаљима у којима је описивао своје спортске успехе, како је као младић радио на грађевини, као и како се, уз помоћ утицајног одборника у чикашкој градској већници и адвоката хрватског порекла Еда Врдољака, домогао места у правобранилаштву округа Кук у Чикагу.

© AP Photo / Tae-Gyun KimБлагојевићева супруга Пети (лево) са кћеркама Ени (у средини) и Ејми, слушају завршну реч Благојевићевог адвоката у федералном суду у Чикагу, приликом расправе о Благојевићевој жалби на пресуду 9. августа 2016.
Најуспешнијем америчком политичару српског порекла коначно се смеши срећа - Sputnik Србија
Благојевићева супруга Пети (лево) са кћеркама Ени (у средини) и Ејми, слушају завршну реч Благојевићевог адвоката у федералном суду у Чикагу, приликом расправе о Благојевићевој жалби на пресуду 9. августа 2016.

Благојевић је потомак српских исељеника у Америку. Отац Радисав (Раде), родом из околине Крагујевца, официр Југословенске војске из немачког заробљеништва упутио се у Чикаго, где је упознао Благојевићеву мајку Милу (Мили), рођену Говедарица, пореклом из Гацка.

Завршио је Нортвестерн и Пепердин универзитет и почео да ради у већ поменутом правобранилаштву чикашког округа Кук, да би постао посланик у законодавном телу Илиноиса, одакле га је политички пут водио ка Представничком дому Конгреса САД.

© AP Photo / DARKO VOJINOVICРод Благојевић (лево) и Џеси Џексон старији у Београду, током агресије НАТО 1999.
Најуспешнијем америчком политичару српског порекла коначно се смеши срећа - Sputnik Србија
Род Благојевић (лево) и Џеси Џексон старији у Београду, током агресије НАТО 1999.

У политичком успону имао је пуну подршку свог утицајног таста, члана чикашког градског већа Ричарда Дика Мела.

У политичкој каријери познат је по две ствари. Током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, заједно са Џесијем Џексоном Старијим, допутовао је у Београд на преговоре о ослобађању америчких војника заробљених на српској територији, а 2002. године био је једини демократа у Представничком дому Конгреса САД, од њих 81, који је гласао за одобравање америчке инвазије на Ирак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала