Да ли је на видику свађа Америке и Француске због Ирана

© Sputnik / Ирина Калашникова / Уђи у базу фотографијаПочасна гарда испред Јелисејске палате у Паризу
Почасна гарда испред Јелисејске палате у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
„Француској није потребно одобрење како би изразила своје мишљење“, изјавио је шеф дипломтије Француске Жан Ив Ле Дриан, одговоарајући америчком председнику Доналду Трампу на његове критике о контактима са Техераном.

„Поводом Ирана Француска изражава своје суверено мишљење. Она жели мир и безбедност у региону и смањење напетости и није јој потребно ничије одобрење за то“, наводи се у изјави Ле Дриана, коју је објавила прес-служба француског Министарства иностраних послова.

Шеф ресора је нагласио да Париз наставља да поштује Бечки споразум из 2015. године „као што то раде други учесници споразума, осим САД, и инсистирају на томе да се Иран врати реализацији својих обавеза“.

Министар је нагласио да је за наставак дијалога, у условима заоштравања напетости потребна политичка иницијатива.

„То је управо оно што ради председник Макрон, у потпуно транспарентном маниру са нашим партнерима, пре свега са европским државама, потписницима споразума. Природно, он информише америчке власти. Потребно је ујединити напоре да се та конфликтна ситуација не би претворила у опасну конфронтацију“, закључио је Ле Дриан.

Јуче је Трамп изјавио да САД у дијалогу са Ираном могу без посредника који шаљу Исламској држави „противречне сигнале“, као на пример председник Француске Емануел Макрон. Он је нагласио да нико није овлашћен да представља САД у дијалогу са Ираном.

Како су раније саопштили у Техерану, на крају телефонског разговора Хасана Роханија са Макроном, француски лидер је нагласио важност постизања таквог резултата у ситуацији око нуклеарног споразума, који би био прихватљив за све државе и који би осигурао интересе Ирана.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала