Јапан присвојио Јужне Куриле на сајту Олимпијских игара 2020.

© Sputnik / Андрей Шапран / Уђи у базу фотографијаОстрво Шикотан Сахалинске области
Острво Шикотан Сахалинске области  - Sputnik Србија
Пратите нас
На званичном сајту Олимпијских игара 2020. четири руска острва Јужних Курила представљена су као дао Јапана.

У одељку за путању олимпијске ватре, Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај су „приписани“ префектури Хокаидо.

Олимпијске игре у Токију одржаће се од 24. јула до 9. августа 2020. године, а од 25. августа до 6. септембра 2020. године одржаће се Параолимпијске игре.

Територијално питање

Односи Русије и Јапана годинама су у сенци непостојања мировног споразума. Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан. СССР и Јапан су 1956. године потписали заједничку декларацију. Совјетски савез се надао да ће та декларација окончати спор, али је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема, не одустајући од претензија на та острва. Каснији преговори нису ни са чим резултирали и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.

Поглед на вулкан Мендељејева из Јужнокурилска у Сахалинској области - Sputnik Србија
Русија и Јапан размењују протестне ноте због Курила

Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.

У новембру 2018. године у Сингапуру је одржан састанак председника Русије Владимира Путина и јапанског премијера Шинза Абеа. Стране су се договориле да убрзају преговарачки процес о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године. То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званични став био захтев да се прво врате четири острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомај и да се тек након тога закључи мировни споразум.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала