Мистерија стара 102 године: Брод се насукао, а посада нестала — ни данас се не зна како (видео)

CC0 / Pixabay / Једрењак
Једрењак - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Брод је пронађен у савршеном стању са комплетним теретом. Сто је био припремљен за доручак, али није било посаде...

Нестанак посаде брода „Зебрина“ и даље остаје једна од најнеобичнијих и још увек необјашњених морнаричких катастрофа 20. века. Теорија има много, а као и у сличним причама — чине се толико невероватне да би могле и бити истините.

Колико је људи било на броду?

Био је то једрењак од 189 тона са три јарбола, који је поринут 1873. године. Изграђен је те исте године у Вајтстејблу у Енглеској, са првобитном наменом трговања на реци Ла Плати у Јужној Америци, на граници Аргентине и Уругваја.

По неким причама и теоријама — намена брода је била превоз јефтиног свежег меса, што се показало као јако захтеван задатак.

Наиме, брод је био јако спор и није имао замрзиваче, па су морали у луку стићи пре него што би се лед отопио. Дуготрајна путовања са свежим месом тако нису долазила у обзир. Како би смањили своје губитке власници су брод почели користити на краћим рутама. Деценијама је пловио морима без икаквог инцидента, све до јуна 1917. године, када је испловио из Фалмаута под кормилом капетана Мартина.

Превозили су угаљ из Енглеске према Саинт-Бриеуцу у Француској, пише „Листверсе“. Само два дана након што су кренули на то путовање, брод је примећен како плута у близини луке „Шербур“ у Француској. Убрзо се насукао на обали, па су приликом прегледа открили да је у савршеном стању — ништа није оштећено, а и сав терет је био на броду, нетакнут. Сто је таман био припремљен за доручак. Али — није било посаде, а у капетановом дневнику последњи запис био је након напуштања Фалмаута.

Иначе, на оваквим бродовима било је увек шест чланова посаде, а по неким теоријама — на „Зебрини“ је овог пута било 23 морнара, па се нагађа да им је можда била намера да намаме војни брод или подморницу довољно близу како би их могли напасти.

Као да су у „земљу пропали“

Након прве истраге закључено је да је брод највероватније напала немачка подморница, популарно названа „У-Боот“. У то време Првог светског рата њихова уобичајена пракса била је напад на противнички брод, заробљавање посаде или присиљавање да се укрцају на чамце за спасавање, како би се спречиле жртве пре него што потопе брод, пренео је хрватски портал Експрес.

Све је остало на претпоставкама о томе што је посади могло да се догоди, с обзиром да се до данас не зна где су завршили. Просто — нестали су са лица земље и више их никада нико није видео. Њихова имена се чак нису појавила у неком немачком затвору или на некој листи ратних заробљеника, што је иначе била уобичајена пракса у случају таквих потапања.

CC0 / Pixabay / Брод је био у савршеном стању када је откривен.
Мистерија стара 102 године: Брод се насукао, а посада нестала — ни данас се не зна како (видео) - Sputnik Србија
Брод је био у савршеном стању када је откривен.

Немци су, наиме, волели да записују шта су учинили, како би имали доказе за своје ратне успехе, а заплена капетановог дневника била је један од начина на који су доказивали свој ратни плен. Чињеница да је капетанов дневник остао на „Зебрини“ — само је додатно закомпликовала ту теорију.

Једна од теорија је и да су Немци одвели чланове посаде на своју подморницу, коју је затим напао енглески брод и у морске дубине одвео и посаду подморнице, али и посаду „Зебрине“. Ова теорија није никада службено потврђена.

С обзиром на ратно стање и на чињеницу да је рат у тренутку несвакидашњих догађања на „Зебрини“ био на свом врхунцу, савезнички заповедници нису имали времена да детаљно истраже ову мистерију. Послератна истрага такође није донела никакве потврде ниједне од теорија које су кружиле о нестанку посаде, о којој се ни данас ништа не зна. Брод је током година у потпуности уништен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала