Руски сенатор: Јужни Курили на мапи Јапана — картографска агресија

© Sputnik / Андрей Шапран / Уђи у базу фотографијаОбала Охотског мора на острву Кунашир Курилског архипелага
Обала Охотског мора на острву Кунашир Курилског архипелага - Sputnik Србија
Пратите нас
Појава Јужних Курилских острва на мапи Јапана на сајту Олимпијских игара 2020. године представља картографску агресију и требало би да добије званичну процену руских власти, изјавио је за Спутњик члан Одбора Савета Федерације Русије за међународне послове Олег Морозов.

„По мом мишљењу, Русија би требало да званично реагује на овај чин картографске агресије, да захтева одговарајућа објашњења и да позове Јапан да унесе измене на сајту Олимпијских игара“, рекао је Морозов.

Сенатор сматра да такви поступци Јапана не одговарају духу Олимпијске повеље, па би било исправно да МОК заузме одговарајући став.

„Познато је да територијални спорови постоје између многих земаља. Међутим, није уобичајено да се они извлаче на спортске терене, посебно такве као што су Олимпијске игре“, истакао је он.

Четири спорна руска острва Јужних Курила приказана су на мапи Јапана у делу о кретању олимпијског пламена на званичној веб страници Олимпијских игара 2020. године. Острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај „припадају“ префектури Хокаидо. Кликом на једно од тих руских острва, на сајту се долази на маршруту олимпијског пламена на острву Хокаидо.

Руско-јапански спор 

Односи Русије и Јапана годинама су у сенци непостојања мировног споразума. Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан. СССР и Јапан су 1956. године потписали заједничку декларацију. Совјетски савез се надао да ће та декларација окончати спор, али је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема, не одустајући од претензија на та острва. Каснији преговори нису ни са чим резултирали и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.

Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.

У новембру 2018. године у Сингапуру је одржан састанак председника Русије Владимира Путина и јапанског премијера Шинза Абеа. Стране су се договориле да убрзају преговарачки процес о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године. То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званични став био захтев да се прво врате четири острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомај и да се тек након тога закључи мировни споразум.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала