Четири дана деле српске тенкисте од коначне одлуке на тенковском биатлону (фото)

© Оливера ИкодиновићТенкисти Војске Србије на терену
Тенкисти Војске Србије на терену - Sputnik Србија
Пратите нас
Тенкисти Војске Србије, који учествују на Међународним војним играма у Русији, завршили су полуфиналну трку у дисциплини „Тенковски биатлон“, али ће њихов коначан пласман бити познат почетком идуће недеље, након што и друге екипе заврше другу фазу такмичења — полуфиналну штафету.

Српски тенкисти су били у групи са увек незгодним „противницима“: Кином, Азербејџаном и Казахстаном, који је у данашњој трци имао најбоље време.

Командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић, који предводи српске тенкисте и који је судија на овогодишњим Међународним војним играма, рекао је да је ово такмичење било драгоцено искуство за наше војнике.

У доста сложеним временским условима и у јакој конкуренцији, нисмо успели да остваримо оно што смо можда планирали, имали смо и доста проблема са техником — тенк се покварио и извршили смо његову замену, а са другим тенком је у другом делу вожње са последњом посадом било доста проблема, тако да је и то доста утицало на време реализације и извршења задатка. Остају нам искуства и да се што боље припремимо за следећу годину, за следећи биатлон“, рекао је генерал за Спутњик.

© Оливера ИкодиновићПодршка колега са трибина
Четири дана деле српске тенкисте од коначне одлуке на тенковском биатлону (фото) - Sputnik Србија
Подршка колега са трибина

Српске тенкисте су са трибина бодрили и изасланик Министарства одбране Републике Србије у Русији пуковник Будимир Гајић и његов помоћник потпуковник Јовица Босанчић.

У полуфиналу учествује 16 земаља, подељених у две дивизије. Српски тенкисти су у првој дивизији у групи са Кином, Казахстаном и Азербејџаном, док су у другој полуфиналној групи прве дивизије Русија, Белорусија, Монголија и Венецуела, које ће се такмичити у понедељак, 12. августа.

У другој дивизији су Уганда, Вијетнам, Куба, Кувајт, Таџикистан, Узбекистан, Лаос и Мјанмар.

Финална штафета друге дивизије одржаће се 15. августа, а два дана касније, на дан затварања Међународних војних игара, одржаће се главна трка такмичења — финале прве дивизије.

Према пропозицијама, свака екипа у полуфиналу и финалу има на располагању два тенка — главни и резервни.

© Оливера ИкодиновићСрпске тенкисте су са трибина бодрили и изасланик Министарства одбране Републике Србије у Русији пуковник Будимир Гајић и његов помоћник потпуковник Јовица Босанчић.
Четири дана деле српске тенкисте од коначне одлуке на тенковском биатлону (фото) - Sputnik Србија
Српске тенкисте су са трибина бодрили и изасланик Министарства одбране Републике Србије у Русији пуковник Будимир Гајић и његов помоћник потпуковник Јовица Босанчић.

Вози се такозвана штафета, која подразумева трку свих такмичарских посада, наизменично на истом тенку. Задатак посада је да што брже савладају препреке на стази и реше ватрене задатке, као што су гађање из топа у покрету, спрегнутог митраљеза „ПКТ“ и противавионског митраљеза „Корд“.

Свака посада вози четири круга током којих треба да погоди три топовска и три митраљеска циља, као и два циља противавионским митраљезом, а такође и да у сваком кругу савлада 15 противтенковских препрека, као што су противтенковски ров, ескарпа (вертикални зид висине 90 центиметара), водена препрека, мост, коси нагиб, минско поље, брдо, и тако даље.

Главни критеријум за пролазак у финале је најбоље постигнуто време. Због тога ће учесници финала бити познати тек 13. августа, након свих полуфиналних трка, које ће се одржати у наредна три дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала