Четири века најстаријег града у Сибиру (фото)

Пратите нас
Јенисејск, један од најстаријих сибирских градова, овог месеца обележава 400 година постојања. Велики јубилеј град је обележио низом свечаности које су одржане 9. и 10. августа.

Јенисејск, који је основан 1619. године, данас је град-музеј на отвореном, који је укључен у прелиминарни списак светске баштине Унеска. Овде се чува велика историја развоја Сибира.

У градићу од свега 18 хиљада житеља налази се више од стотину архитектонских споменика. Необичне камене виле локалних трговаца, заједно са дрвеним кућама и са великим бројем цркава, класичним примерима сибирскорока, дају овом граду посебан шарм.

Древну престоницу источног Сибира и први руски град на моћном Јенисеју основао је одред козака као војну тврђаву на левој обали реке. Историчари су Јенисејск прозвали „оцем сибирских градова“, а медији „сибирским Јерусалимом“.

За 400 година постојања град је преживео бројне успоне и падове, златну грозницу и пожаре. Био је то град врхунских занатлија и политичких прогнаника, укључујући и декабристе.

Данас је то градић који привлачи све већи број туриста, и то не само из Русије, него из целог света. Налази се у Краснојарском крају, на око 340 километара од престонице — Краснојарска.

Поводом јубилеја града организовано је више десетина догађаја, а изведен је и богат културно-уметнички програм на разним локацијама у граду — у јенисејским чајџиницама, у интерактивним просторима и на многим другим јавним површинама.

На главној сцени, као и на малим бинама одржани су бројни концерти уз учешће креативних група и солиста из целог Краснојарска.

Традиционално је одржан и „Августовски вашар“, као и чувени фестивал „Јенисејска уха“, посвећен омиљеном јелу локалних становника — супи од рибе. Гости су показали своје умеће, али не само у кувању, већ и у риболову. Програм фестивала обухватао је различита такмичења: за најбогатији улов, за најбољу тематску анегдоту или хумористичку причу, а такође и за најбољег кувара.

У гастрономским двориштима спремљено је обиље традиционалних јела јенисејских Сибираца, а по целом граду излагале су бројне занатлије.

View this post on Instagram

Напоминаем, что сегодня и завтра вы можете попасть на бесплатные обзорные пешеходные экскурсии по историческому центру Енисейска! Вместе с чудесными экскурсоводами вы пройдетесь по старинным улочкам, познакомитесь с духовным наследием города, погрузитесь в атмосферу сибирского купечества и услышите легенды эпохи "золотой лихорадки".💫 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Длительность экскурсии – 1,5 часа. Экскурсии начинаются каждый час от Соборной площади: ● 9 августа, с 16:00 до 20:00, ● 10 августа, с 10:00 до 20:00, ● 11 августа, с 10:00 до 14:00. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📸В ожидании сбора группы гости смогут сделать памятные фотографии возле фотозоны, установленной на месте старта экскурсий. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ________________________________________ #ТИЦКрасноярья #VisitSiberia #ЕнисейскаяСибирь #ПутешествияпоРоссии #КрасноярскийКрай

A post shared by 🌏ГИД ПО КРАСНОЯРСКОМУ КРАЮ🌏 (@visitsiberia.info) on

Специјално за јубилеј спремљено је и неколико посебних изложби и пројеката, а једна од њих је „Музеј Јенисеја“ у јенисејском музеју „А. И. Китманова“, која је посвећена историји освајања обала велике реке.

„Ми смо се дуго спремали за овај празник... Град је веома измењен — рестаурирана су здања, осмишљен је и програм ’На путу до Јенисејска‘, како би вожња до града туристима била што пријатнија. Од Краснојарска се аутомобилом стиже за око четири сата и дуж трасе су постављени пунктови са навигацијом, картама и са туристичким брошурама и водичима и другим корисним информацијама за возаче и туристе, тако да на свакој тачки уочи празника туриста може да узме нешто интересантно и да прочита нешто занимљиво. Уређени су и угоститељски објекти дуж пута и сваки од њих је посебно осмишљен“, рекла је за Спутњик Полина Гордејчук, менаџерка Туристичког информационог центра Краснојарског краја. 

View this post on Instagram

КАК В КИНО ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ «Енисей кино» до 15 августа приглашает всех принять участие в фотоконкурсе «Край уникальных кинокадров». Покажите, что наша земля - это лучшее место для съемки фильма! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ В конкурсе две номинации: ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🎥 «Живая декорация». Многие населенные пункты Красноярского края обладают ярко выраженными отличительными особенностями, и поэтому все они могут стать привлекательными декорациями для кинематографистов. В данной номинации принимаются фотоработы, демонстрирующие уникальность, самобытность и стиль больших и малых населенных пунктов края. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🎥 «Край, где живет кино». Флора и фауна Красноярского края удивительно богаты и разнообразны. Поражающие своей красотой природные ландшафты встречаются повсеместно. Посредствам художественной фотографии участники конкурса смогут показать красоту своей территории, а также близкое соседство человека с живой природой. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ◉ Ваши фото скидывайте на электронку enisey-kino@mail.ru ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Церемония награждения победителей конкурса состоится в стенах «Енисей кино» 27 августа. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Все подробности на сайте enisey-kino.ru . Фото: Ольга Цаплина ________________________________________ #ТИЦКрасноярья #VisitSiberia #ЕнисейскаяСибирь #ПутешествияпоРоссии #КрасноярскийКрай

A post shared by 🌏ГИД ПО КРАСНОЯРСКОМУ КРАЮ🌏 (@visitsiberia.info) on

Гордејчукова истиче да је велики прилив гостију из Русије, али и целог света, па је за време празновања манифестације „Јенисејск-400“, отворен и бесплатан камп у граду.

„Нажалост, град је мали и нема довољно места за смештај свих гостију, па смо организовали бесплатан камп и свако ко је желео могао је да дође са својим шатором или да га изнајми и постави на предвиђеној територији и ту борави два дана, током трајања празника града“, додала је Гордејчукова.

Такође, захваљујући мобилној апликацији „Јенисејск“, заинтересовани су могли не само да проуче и истраже пут од Краснојарска до Јенисејска, већ и да пронађу занимљива места и објекте, који су добили позитивне критике од туриста у региону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала