Европски лидери очитали лекцију украјинском председнику

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон очитали су Кијеву „тешку лекцију“, пише украјински лист „Главред“.

Аутор чланка наводи да су, одбијајући позив украјинског председника Владимира Зеленског за хитан састанак о Донбасу, лидери водећих сила показали да не намеравају да се окупљају на његов први позив ако он нема никакве конкретне предлоге.

Лист истиче да је лидер Украјине „неискусни популиста“, који не разуме улогу дипломатије на међународној сцени и ослања се на лични приступ. Озбиљни политички лидери, по мишљењу аутора материјала, напротив, спроводе своју спољну политику преко професионалних дипломата.

„Он (Зеленски) још увек нема сопствену визију и сопствену стратегију. Он не зна шта да ради у Донбасу, шта да понуди друштву. Као резултат тога, Зеленски се понаша ситуационо, покушавајући да удовољи свима и углавном бринући о свом рејтингу“, истиче се у чланку.

Зеленски је раније изјавио да је разговарао телефоном са руским лидером Владимиром Путином због ситуације у Донбасу и затражио од њега да „утиче на ту страну“, имајући у виду самопроглашене републике Доњецка и Луганска. Разговор је одржан након погибије четири украјинска војника у Донбасу, како сматра Кијев, под паљбом снага ДНР и ЛНР, мада Доњецк и Луганск негирају своје учешће у инциденту.

Зеленски је у телефонском разговору са француским колегом Емануелом Макроном позвао лидере „Нормандијске четворке“ да се хитно састану како би се договорили о наредним корацима усмереним на коначно решење сукоба у Донбасу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала