Милијардер од кога се „тресло пола Вашингтона“ се убио у затвору

© AP PhotoЏефри Епстајн
Џефри Епстајн - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички финансијер који је био суочен са оптужбама за трговину људима и за сексуално злостављање, Џефри Епстајн, извршио је самоубиство у затвору, пренели су данас амерички медији.

Он је пронађен мртав у својој ћелији у затвору на Менхетну, јавио је Ројтерс.

У оптужници којом га је тужилац теретио наведено је да је он намамио на десетине малолетница у своје луксузне куће као и да им је плаћао за сексуалне услуге.

Епстајн се налазио у затвору након што је ухапшен 6. јула и изјаснио се да није крив за оптужбе.

© AP Photo / Uma SanghviЏефри Епстајн на суђењу
Милијардер од кога се „тресло пола Вашингтона“ се убио у затвору - Sputnik Србија
Џефри Епстајн на суђењу

Средином јула суд је одлучио да ће он остати у притвору до краја суђења. Судија је одбио Епстајнов захтев да буде у кућном притвору у својој вили у Њујорку, чија се вредност процењује на 77 милиона долара.

Пре две недеље 66-годишњак је пронађен повређен на поду своје ћелије, са повредама врата, а сумњало се да је покушао да изврши самоубиство. Као резултат тога, Епстајн је био под додатним надзором.

​Извори су за „Еј-Би-Си“ рекли да је он у суботу ујутро починио самоубиство, а његово тело је изнето из ћелије и пребачено у њујоршку болницу.

Епстајн је тврдио да су сусрети с наводним жртвама били споразумни и да је веровао да су имале 18 година. Оптужен је због сексуалне трговине и недоличног понашања које се догађало од 2002. до 2005.

Епстајн је био познат по дружењима с политичарима и британском краљевском породицом, а пријатељи су му били амерички председник Доналд Трамп, бивши председник Бил Клинтон, а према судским наводима и британски принц Ендрју.

Током истраге на Флориди, Епстајн је одржавао изузетно моћну мрежу утицајних адвоката, међу којима је и професор на Харварду Алан Дершовиц, као и Кенет Стар, бивши специјални истражилац у случају импичмента Била Клинтона.

Клинтон је био чест гост у Епстајновим приватним авионима, а међу радо виђеним гостима је био и принц Ендрју.

„Сјајан тип“

Амерички председник Доналд Трамп рекао је „Њујорк магазину“ 2002. године — да је Епстајн „сјајан тип“.

„Са њим је увек забавно. Кажу и да воли лепе жене исто колико и ја, а неке од њих су мало млађе“, рекао је тада Трамп.

Управо овакви цитати започели су својеврсни медијски рат у САД после хапшења Епстајна, пише РТ.

​Партијски медији у САД пожурили су да политичаре супротне стране повежу са оптуженим милијардером.

Левичарски „Њузвик“ је тако Епстајна назвао — дугогодишњим пријатељем Доналда Трампа, а слично су урадили и „Индипендент“ и „Хафингтон пост“.

Веза са Клинтоном

Чим је вест о хапшењу саопштена у суботу, и десница је изашла са својим оптужбама. „Пи-Џеј Медија“ је Епстајна назвала „милијардерским пријатељем Била Клинтона“, што је урадио и „Фокс њуз“.

„Гејтвеј пандит“ је чак тврдио да је Епстајн авионом возио Клинтона на „острво оргија“ недалеко од Порторика. У ринг су ускочили и многи конзервативни коментатори на Твитеру.

© AP Photo / Elizabeth WilliamsЦртеж из суднице
Милијардер од кога се „тресло пола Вашингтона“ се убио у затвору - Sputnik Србија
Цртеж из суднице

Приче о наводним везама Клинтона и Епстајна кружиле су годинама пре суботњег хапшења. Фокс је 2016. године открио да је Клинтон Епстајновим авионом, званим „Лолита експрес“, летео најмање 26 пута, и то често иза леђа сопственом обезбеђењу.

Један бивши пилот рекао је на суђењу на Флориди 2009. године да је Клинтон овим авионом летео између 10 и 20 пута.

Оптужбе су на светло дана изашле и током предизборне кампање 2016. године, када је тадашњи председник „Републиканске националне конвенције“ Рејнс Прибус захтевао од Хилари Клинтон да објави документе о сусретима Била Клинтона са оптуженим милијардером.

У једном од твитова наводи се реченица: „Џефри Епстајн би могао да сруши пола Вашингтона“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала