Мудрост скривена у пласту сена — можемо ли је поново открити?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шта бисмо одговорили када би нас неко дете питало шта значи „хватати маглу“, „тражити иглу у пласту сена“ или „длаку у јајету“, или због чега се нешто може „обесити мачку о реп“?

Колико често у комуникацији користимо пословице и изреке? Како вратити вишевековну мудрост у свакодневни говор најмлађих генерација? О томе у емисији „Орбита културе“ разговарамо са глумцима Јеленом Ђулвезан Милковић и Александром Милковићем, ауторима пројекта „Свезналков речник“, који је намењен деци узраста од шест до 14 година.

Мудрост скривена у пласту сена — можемо ли је поново открити?

Живот и књижевност Данила Киша инспирисали су писца, редитеља и сценаристу Филипа Чоловића да напише роман „Разбрајалица за Андреаса Сама“, који је недавно објавила београдска „Геопоетика“. Склапајући мозаик састављен од епизода из Кишовог живота и живота његовог књижевног јунака, аутор отвара важна питања о појединцу и његовом идентитету, смислу и вредности људског живота. У разговору за Спутњик Филип Чоловић открива шта му значи Данило Киш и на који је начин утицао на његов књижевни рад.

Слушајте нас и сазнајте шта све нуди овогодишњи филмски фестивал у Врњачкој Бањи, као и шта нас чека у завршници 25. Међународног џез фестивала „Нишвил“.

С каквим се утисцима из Русије вратио новинар Зоран Шапоњић, који је имао јединствену прилику да обиђе велику земљу уздуж и попреко, да изблиза упореди контрасте великих културних престоница Москве и Санкт Петербурга и удаљених сибирских пространстава, непрегледних степа и бајковитих тајги, да хода по залеђеним рекама и да плови величанственим Бајкалом? Аутора књиге путописа из Русије под називом „Руски крст“ питамо и да ли је током више од три године путешествија успео да сагледа и разуме „руску душу“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала