Немачки посланик: Нека Вашингтон однесе своје нуклеарно оружје

CC BY 2.0 / Flickr/U.S. Army Photo by Visual Information Specialist Gertrud Zach / Амерички војници утоварују тенкове на теретни воз у оквиру војне вежбе "Combined Resolve II" у Немачкој
Амерички војници утоварују тенкове на теретни воз у оквиру војне вежбе Combined Resolve II у Немачкој  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник немачке фракције Леве партије у Бундестагу Дитмар Барч одговорио је на изјаву америчког амбасадора Ричарда Гренела да би Вашингтон могао да премести део америчких трупа из Немачке у Пољску.

Гренел је запретио последицама, изненадивши се што Немачка још увек није повећала расходе на одбрану до два одсто БДП-а и што користи суфицит трговинског биланса за унутрашње циљеве.

„Уколико Американци изведу трупе, требало би да однесу са собом и своје нуклеарно оружје“, рекао је Барч, а преноси „Хановерше алемајне цајтунг“.

Посланик је додао и да амерички нуклеарни арсенал треба „одвести кући“, а не у Пољску, јер ће такав развој догађаја довести до оштрог погоршања односа са Русијом, а то је у супротности са интересима Немачке и Европе уопште.

Земље НАТО су се 2014. године обавезале да ће повећати трошкове за одбрану на два одсто БДП-а. Велики део буџета савеза представљају расходи Сједињених Америчких Држава, а Трамп је због тога више пута критиковао савезнике. Он је посебно истакао неадекватан допринос Немачке. Према његовим речима — њени расходи чине само један одсто БДП-а и „треба да плаћа много више“.

Како је изјавила канцеларка Ангела Меркел — Берлин намерава да постепено повећава трошкове за одбрану у наредних десет година. Ове године планирано је њихово повећање на 1,34 одсто БДП-а, а до 2025. године на један и по одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала