Објављено шта је узрок непријатних мириса у Београду

CC BY 2.0 / saebaryo / Crack of DawnПанорама Београда
Панорама Београда - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Поводом непријатног мириса који се последњих дана осећа у многим деловима престонице, огласио се и Завод за јавно здравље града Београда.

„У време трајања таласа врућине, посебно када се они јаве у првој декади августа, грађани зову и питају за њихово порекло. Има неколико разлога за њихову појаву, а извори су различити: конкретно, током трајања врелих таласа у последњих више од седам дана, са сталним порастом температуре и дужим периодом без падавина, дошло је до повлачења воде Саве и Дунава у појединим деловима њиховог тока, што је допринело да део обале, а посебно они делови где се уливају канализациони токови из колектора, испаравају у ваздух околине. Ветрови доприносе преношењу непријатних мириса од испаравања органских материја фекалног и другог приобалног наноса“,  пише у саопштењу Завода за јавно здравље.

Истовремено, на широј територији града налазе се многобројна пољопривредна добра (са екстензивном пољопривредном производњом), на којима се примењују мере ђубрења земљишта у циљу обогаћивања. Углавном се ради о природним ђубривима која, посута на великим површинама,такође испаравају на изузетно високим температурама, и то су те непријатне „мирисне“ материје. 

„Важно је обавестити становништво да непријатни мириси, иако их има, не потичу из прљавих технолошких процеса, нити се ради о токсичним гасовима. Ремети се комфор становања и боравак у спољној средини. Трајање је ограничено, и са променом метеоролошких прилика доћи ће до нестанка ових непријатних мириса“,  наводи се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала