Заев поново о случају „Рекет“, али и о чему је разговарао са Бокијем 13

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIЗоран Заев
Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Северне Македоније Зоран Заев, коментаришући последњи разговор о случају „Рекет“, који је објавио италијански сајт „Ла Верита“, у коме се чује глас шефице македонског Специјалног тужилаштва Катице Јаневе и помиње његово име, рекао је да тај случај показује да оно за шта су се борили са грађанима ступа на снагу, те да је правда на потезу.

Заев је на свом профилу на Фејсбуку написао да „најоштрије, категорично и одговорно“ одбацује било какву повезаност, сарадњу или комуникацију са осумњиченим Бојаном Јовановским, познатијим под надимком Боки 13, у случају „Рекет“.

У случају „Рекет“, које је покренуло тужилаштво у Скопљу, македонски шоумен Бојан Јовановски — Боки 13 оптужен је за изнуду новца од скопског бизнисмена Јордана Камчева.

Реч је о суми од преко милион евра у замену за ослобађање од мере притвора, коју би иначе морала да одобри шефица Специјалног тужилаштва у тој земљи Катица Јанева, а која у објављеним прислушкиваним разговорима на сајту листа „Ла Веритас“ разговара са Бокијем 13 и са Камчевим.

„У најновијем објављеном разговору неки од осумњичених помињу и злоупотребљавају моје име. При том износе лажи и неистине у циљу да један од саговорника ојача своју позицију моћи и ауторитета у односу на другог саговорника“, објашњава Заев на свом профилу на Фејсбуку.

Како наводи у тој објави — са Бокијем 13 је разговарао само о хуманитарним активностима, после чега, како тврди, ни он ни Влада нису имали било какву даљу сарадњу, формалну или неформалну.

„Позивам истражне органе да у целости истраже овај случај и да усвоје одлуке. Институције извршне власти стоје на располагању са пуним својим капацитетом, како би пружили подршку истражним и судским органима“, наводи македонски премијер у својој објави.

Северна Македонија је, према његовим речима — спремна за правду, без обзира колико је то тешко и трауматично.

„Правда долази. Свако ће одговарати за своје поступке и то у фер, транспарентној и законској процедури“, написао је Заев, додавши да у последње две године као премијер те земље ради искључиво у корист и интересу грађана државе, преноси Танјуг.

Он је позвао грађане Северне Македоније да буду уверени да непријатељи те земље неће успети да реализују своје планове путем криминалаца, манипулатора и превараната и да блокирају успех земље, учлањење у НАТО и почетак преговора са ЕУ.

„Позивам на темељну и независну истрагу која мора да се заврши што пре и мора да покаже све детаље. Резултат истраге мора да води до одговорности искључиво у складу са доказима и у складу са правом. Одговорност мора да постоји и за оне који су осмислили овај криминал и за оне који чине све да спасу себе и прикажу се као жртве“, закључио је Заев у својој објави.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала