Украјина протестовала због Путинове посете Криму

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на мотоциклистичком шоу који је организовао мото-клуб "Ноћни вукови" на Криму
Председник Русије Владимир Путин на мотоциклистичком шоу који је организовао мото-клуб Ноћни вукови на Криму - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Украјине изразило је протест због посете председника Русије Владимира Путина Криму.

„Министарство спољних послова Украјине изражава оштар протест у вези са још једном посетом председника Руске Федерације Владимира Путина, неусаглашеном са украјинском страном, привремено окупираним територијама Украјине ― Аутономној Републици Крим и граду Севастопољу 10. августа 2019“, наводи се у саопштењу украјинског Министарства.

Министарство истиче да је посета руског председника „грубо нарушавање државног суверенитета и територијалног интегритета Украјине“ од стране Русије.

Путин је у суботу дошао на међународни мотоциклистички шоу у Севастопољу, који је организовао мотоциклистички клуб „Ноћни вукови“, управљајући мотором „урал“ са колицима у друштву лидера Крима Сергеја Аксјонова и вршиоца дужности губернатора Севастопоља Михаила Развожајева. Руски председник такође је био један од гледалаца јединствене представе о историји Севастопоља, постављене на новој сцени у Лучком округу Државног музеја „Тауридски Херсонес“, а разговарао је и са главним глумцима и похвалио њихов рад.

Кијев је више пута упућивао протестне ноте када су председник или премијер Русије посећивали полуострво. Међутим, Москва враћа такве ноте без разматрања и реакције.

Министарство спољних послова Русије више пута је наглашавало да нико нема право да говори руским властима када и како да посећују субјекте Федерације.

Крим је постао део Русије у марту 2014. након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала