Како да напредујете у каријери, а да не излудите колеге

CC0 / пиксабеј / Колеге, тим
Колеге, тим - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Занемаривање електронске поште, одбијање сарадње и дискредитовање туђих идеја могу бити само неки од погубних корака по каријеру.

Ако не сарађујете с колегама на послу, најпре покушајте да порадите на властитим социјалним вештинама.

„Компаније све чешће шаљу раднике на вежбе тим билдинга, јер ново окружење и неочекиване ситуације обично подстичу људе да буду спонтани и да покажу своје стварне способности. Људи који докажу да су спремни да помогну или да преузму иницијативу показаће се бољи пред колегама, што ће утицати и на њихову даљу међусобну сарадњу“, истиче за портал „Банкар“ психолог Љубица Уводић Вранић.

Она наглашава како су радне организације последњих година све више постале свесне чињенице да су односи у радној средини јако важни, јер утичу и на успех радника и на квалитет одрађеног посла. Времена се мењају и данас постоје нови критеријуми, које образовани људи морају да поштују како би успели у послу. Важни су креативност и самопоштовање, али и поштовање према другима.

„Велики проблем међу данашњом омладином управо је недостатак поштовања према ауторитету и колегама. Све је више младих размажених људи, који не очекују стегу на послу, јер се на њу нису навикли ни код куће, ни у школама, а са таквим ставом напредак у радној околини није могућ“, објашњава Уводић Вранић.

CC0 / Pixabay / Односи у радној средини су јако важни...
Како да напредујете у каријери, а да не излудите колеге - Sputnik Србија
Односи у радној средини су јако важни...

Ко воли стално приговарање?

Ако стално приговарате због претрпаног распореда, или гунђате због папирологије, можете да стекнете лошу репутацију. Нико не воли негативне људе око себе. Уместо да приговарате, покушајте да уложите мало труда да промените ситуацију, ако већ не можете да промените себе.

Пожалите се, али без оговарања

Оговарањем и блаћењем колега са посла нећете стећи пријатеље. Наравно да се понекад можете пожалити пријатељу са посла на другог колегу који вам иде на живце, али ако стално критикујете друге иза леђа — то ће вам се једном обити о главу. Стога, ако немате ништа лепо да кажете, онда је боље да ништа и не говорите.

Тражење изговора за своје грешке

Постоји велика разлика између објашњења и изговора. Преузмите одговорност за своје мишљење, за своја осећања и за своје понашање. Уместо да трошите време на смишљање разних изговора, покушајте да сагледате ситуацију и да учите из властитих грешака, јер ћете тако стећи веће поштовање своје околине.

CC0 / Pixabay / Песимизам нарушава морал.
Како да напредујете у каријери, а да не излудите колеге - Sputnik Србија
Песимизам нарушава морал.

О критикама треба добро размислити

Ако почнете да се браните чим вам неко одговори критиком, ограничавате своју способност учења и развоја. Зато пре него што одбаците нечију примедбу, најпре добро размислите о њој. Чак и ако се не слажете са туђим коментарима, будите стрпљиви и послушајте шта други имају да вам кажу.

Лоша брига за себе и ширење песимизма

Прековремени рад, прескакање оброка и непрестано живцирање временом ће вас исцрпити, а то ће се одразити и на рад, али ће изазвати и песимистично расположење. Понекад је потребно упозорити на лоше стране неког плана, како би умањили могуће ризике, али свакодневни песимизам нарушиће морал ваше околине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала